Čadež: Poseta prvog čoveka Bavarske veoma važna za Srbiju

13.03.2024

16:01

0

Beogradu predstoji poseta Markusa Zedera, predsednika strateški važne nemačke savezne države, kažu iz PKS

Čadež: Poseta prvog čoveka Bavarske veoma važna za Srbiju
Copyright ATA images/Antoni Ahel/Tanjug/Miloš Milivojević/Strahinja Aćimović

Predstojeća poseta Beogradu prvog čoveka Bavarske, Markusa Zedera, koja se očekuje 15. marta, veoma je važna jer je ta nemačka savezna država strateški ekonomski i politički partner Srbije, kaže predsednik Privredne komore Srbije, Marko Čadež.

– Činjenica je da se ova poseta realizuje nepunih mesec dana otkada se predsednik Vučić susreo sa (predsednikom Vlade Bavarske) Markusom Zederom u Minhenu, u okviru konferencije o bezbednosti. I evo već nam dolazi, tada ga predsednik Vučić pozivao u posetu i zaista je velika stvar da političar takvog kalibra dolazi u Srbiju. Ali ne samo to, Bavarska je za Srbiju zaista strateški partner – rekao je Čadež za Tanjug.

Istakao je da Srbija, kada pogledamo brojke, od svih 16 saveznih država u Nemačkoj, sa Bavarskom ima najveću robnu razmenu i dodao da su neki od najvećih investitora kod nas upravo iz tog dela zemlje - poput „Simensa“, „Milbauera“, „Brosea“ i drugih.

– To su sve ogromne kompanije koje u Srbiji prave visokotehnološke proizvode i imaju razvojno-istraživačke centre koje se bavi i razvojem inovacija u našoj zemlji – naglasio je Čadež.

Srbija i Bavarska imaju robnu razmenu vrednu oko 1,5 milijardi evra. Naš izvoz je 871 milion evra a suficit je 250 miliona evra. Od 2018. do 2023. ta razmena je povećana za 67%.

– Dakle, poslovno, ekonomski, ali i politički, Bavarska je veoma važna za Srbiju i želimo još više to da unapredimo. Posebno bih naglasio da je upravo tim gospodina Zedera veoma pozitivno uticao na dovođenje nekih od investitora. Najsvežiji primer jeste „MTU“, fabrika koja proizvodi motore za avione i koja je jedna od najboljih na svetu – naveo je Čadež i dodao da je Srbiji potrebno još takvih kompanija.

On je dodao da bavarske kompanije stalno učestvuju u Interkonekt danima, koje Privredna komora Srbije organizuje za pronalaženje poslovnih partnera za međunarodne dobavljačke lance.
– To je veoma bitno i na prošlom Interkonektu smo imali kompaniju „Celonis“, koja je jedna fenomenalna inovativna kompanija iz Bavarske. U aprilu ćemo imati novi Interkonekt dan i očekujemo jako dobre kompanije iz Bavarske koje traže partnere u Srbiji – naveo je Čadež.


Pojačavanje saradnje je, kako je rekao, naročito sada potrebno kada se Nemačka suočava sa brojnim izazovima, političkim i ekonomskim.

– Jer treba imati u vidu da je važno da negujemo i produbljujemo odnose sa jakim političarima i jakim pokretima. Bavarska je po tome, što se Srbije tiče, najzanimljivija i najvažnija. I zbog toga je ova poseta tako važna. Markus Zeder je zaista političar velikog kalibra i neko ko možda preuzima posle i neke druge funkcije na saveznom nivou i ko za to ima kapacitete. A na nama je da gradimo dobre odnose i gledamo u budućnost. I mislim da je upravo to razlog zašto ova poseta dolazi ovako brzo – rekao je Marko Čadež.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike