Kompanije sada plaćaju dvostruko više: Na ucene otišlo više od milijarde dolara

19.02.2024

11:09

0

Sajber kriminalci koji koriste ucenjivački softver (ransomware) su u 2023. godini ukrali 1,1 milijardu dolara od organizacija i kompanija koji su bili na njihovom udaru

Kompanije sada plaćaju dvostruko više: Na ucene otišlo više od milijarde dolara
Ilustracija - Copyright Profimedia

Žrtve ucena (ransomware) uz upotrebu malicioznih kompjuterskih softvera su prošle godine kriminalcima isplatile rekordnu sumu od 1,1 milijardu evra, skoro dvostruku veću nego u 2022. godini, prenosi portal Teh kranč objavu njujorške agencija „Čejnalizis“.

Ucenjivački softver je vrsta malvera koji ograničava pristup računarskom sistemu ili pohranjenim podacima po čijem implementiranju hakeri mogu da traže traži visoku otkupninu da bi ponovo omogućili pristup vlasniku sistema ili da ne objave/preprodaju podatke do kojih su došli.
„Čejnalizis“ tvrdi da je stvarna suma otkupnina koje su isplatile žrtve verovatno mnogo veća od registrovane 1,1 milijarde dolara.

Pojedine druge agencije kao što je „Kouver“ (Coveware) primetile su, međutim, pad uplata ucenjivačima u drugoj polovini 2023. godine.

Veliki broj organizacija koje su na meti sajber kriminalaca više ne veruje obećanjima hakera da će izbrisati sve ukradene podatke i zbog toga odbija da im isplaćuje novac, tvrdi „Kouver“.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike