Poluge zlata, nakit "Hermes", stari koferi, ali ko su zvezde e-licitacije? Cene - vrtoglave

02.02.2024

23:56

0

Sa nestrpljenjem se iščekuje da li će se, i za koliko, izlicitirati muški "Hublot" ponuđen po početnoj ceni od 1.890.000 dinara

Poluge zlata, nakit "Hermes", stari koferi, ali ko su zvezde e-licitacije? Cene - vrtoglave
Copyright Ministarstvo Finansija/Uprava Carina

Svakodnevno carinici pronalaze predmete koje putnici ne prijavljuju, iako su obavezni da to učine. Otkriveni predmeti se oduzimaju, i po okončanju sudskog postupka završe na licitaciji. U Carinarnici Beograd u toku je licitacija, na kojoj jedan muški ručni sat ima početnu cenu blizu dva miliona dinara, a za njim ne zaostaje ni ženski.

Poluge investicionog zlata, ukupno 12 grama, lančić i minđuše poznatog brenda "Hermes", davno zaboravljeni koferi na aerodromu koje niko nije tražio, a koji možda kriju neki vredan predmet. To je samo deo ponude na elektronskoj licitaciji.

"Zvezde ove licitacije, kao najčešće i prethodnih su muški ručni časovnici ili ženski koji dobijaju vrednost, čak neki put i preko svoje tržišne vrednosti. Komisija procenjuje vrednost tog časovnika ili ostale robe, utvrđuje njegovu originalnost, kvalitet, koliko je korišćen, da li jeste ili nije, prikuplja dokumentaciju, na osnovu toga formira početnu cenu", objašnjava Božidar Đurić iz Carinarnice "Beograd".

Foto: Uprava carina
 

 

Koliku cenu mogu dostići ručni satovi

Sa nestrpljenjem se iščekuje da li će se, i za koliko, izlicitirati muški "Hublot" ponuđen po početnoj ceni od 1.890.000 dinara i ženski ručni sat optočen dijamantima za koji se krenulo od 1.640.000 dinara.

Ko zna, možda se obore neki raniji rekordi. Interesovanja ne manjka, jer su elektronske licitacije bez fizičkog prisustva omogućile najširem krugu kupaca da učestvuju.

Ipak, ostaje žal za starim vremenima kada su se kupci sučeljavali u istoj prostoriji.

"Tu je dolazilo i do interesantnih scena i do neke atmosfere usijanja, pretnji, galame, smeha, bila je interaktivna licitacija", podseća Đurić.

Prošle godine održano je 95 licitacija odakle se u budžet slilo 166.000.000 dinara.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike