Šta smemo uneti u zemlje Šengen zone? Žena kažnjena sa 300 evra iz bizarnog razloga! "Nemam ništa da prijavim" najgora rečenica na carini!

08.12.2023

13:31

0

Najpametnije je raspitati se pre odlaska u bilo koju državu

Šta smemo uneti u zemlje Šengen zone? Žena kažnjena sa 300 evra iz bizarnog razloga! "Nemam ništa da prijavim" najgora rečenica na carini!
Ilustracija - Copyright RINA

Iako nam neke stvari mogu delovati bezazleno i ne smatramo da može biti krivično delo da ih posedujemo, sa pojedinim nas prelazak granice može papreno koštati. To je bio slučaj i sa jednom ženom, koja je na kraju morala da plati astronomsku cifru zbog nekoliko "sitnica".

Naime, ona je početkom ove godine na graničnom prelazu Izačić iz pravca Bosne i Hercegovine ka Hrvatskoj, kažnjena sa 300 evra zbog petnaest krpa i nekoliko sredstava za kuću.

Šengenski prostor diktira pravila na carini

Od kada su ušli u šengenski prostor u Hrvatsku se iz BiH, Srbije i ostalih zemalja koje nisu članice EU i šengena kao i zemalja trećeg sveta ne sme unositi meso ni mlečni proizvodi.

Međutim, moguće je poneti ograničenu količinu voća i povrća kao i jaja i med. Dopuštene su i ograničene količine ribe i ribljih proizvoda, najviše 2 kilograma mleka u prahu za bebe i posebne hrane koja se koristi zbog medicinskih razloga, kao i maksimum 2 kilograma hrane za kućne ljubimce.

Ukoliko nosite meso ili mlečne proizvode koje niste prijavili, biće zaplenjeni i uništeni, a vi možete biti kažnjeni novčano ili čak kazneno gonjeni. Preko granice po putniku mogu da se prenesu 4 litre vina i 16 litara piva. Moguće je preneti 40 cigareta, 10 cigara ili 50 grama duvana.

Svakako je najpametnije raspitati se dobro pre odlaska u bilo koju zemlju, šta je to što je dozvoljeno, a šta ne.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike