Više para u džepu, ukoliko ste zaradili penziju u Hrvatskoj

29.01.2024

09:40

0

Autor: R.B.

Za neke korisnike penzije u Hrvatskoj sledi povećanje penzije od 5%, nakon što je ukinut propis kojim su se smanjivale

Više para u džepu, ukoliko ste zaradili penziju u Hrvatskoj
Copyright Profimedia

Iz Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje najavili su da će nakon obrade podataka biti poznato koliki će broj korisnika dobiti povećanje penzije od 5%, nakon što je  ukinut propis kojim su one smanjivane. To se odnosii na neke korisnike iz Srbije, koji su penziju ili deo penzije zaradili radeći u Hrvatskoj.

Zakon o smanjenju penzija ostvarenih prema posebnim propisima, je ukinut pa se penzije od 1. januara ove godine više ne smanjuju, piše Poslovni.hr.

Većina „povlašćenih“ penzija se po tom propisu smanjivala za 10%. Povrat od 5% penzioneri su dobili jula prošle godine, a sada će im se vratiti preostalih 5%, tako će penzije ukupno biti veće za 10%.

Iz Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje poručili su da će uvećane penzije za januar biti isplaćene penzionerima prema posebnim propisima u februaru, piše Mirovina.hr.

Zbog ušteda u državnom budžetu, sporni zakon o smanjenju mirovina prema posebnim propisima za 10% 2010. godine donela je vlada premijerke Jadranke Kosor.

Te penzije kojima je uzet deo nisu mogle biti niže od 3.500 kuna (današnjih 465 evra), te se umanjenje nije jednako sprovodilo za sve jer su zaštićeni penzioneri s nižim primanjima.

Povrat od 5% u julu prošle godine dobilo je oko 96.000 penzionera. Među njima je oko 69.500 osoba kojima je penzija bila smanjena za 10%, te još 26.500 onih kojima je bila limitirana na 3.500 kuna.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike