Stigle nove cene goriva: Pogledajte koliko će gorivo koštati narednih nedelju dana

12.01.2024

10:16

0

Autor: Lj. S.

Poredeći sa cenom goriva od prošle nedelje, dizel je ostao isti, dok je benzin jeftiniji za dinar

Stigle nove cene goriva: Pogledajte koliko će gorivo koštati narednih nedelju dana
Ilustracija - Copyright 24sedam/Profimedia

Litar evrodizela danas od 15 sati na pumpama u Srbiji koštaće 194 dinara, a litar benzina evropremijum BMB biće 174 dinara.

Dakle, poredeći sa cenom goriva od prošle nedelje, dizel je ostao isti, dok je benzin jeftiniji za dinar.

Ilustracija: 24sedam/G.M.Š.
Cene goriva u Srbiji i nafte u svetu 2022-24.

 

Cene nafte na svetskom tržištu

Prema podacima sa berzi, cena sirove nafte je pala u odnosu na prošlonedeljnu i sada je brent za martovsku isporuku na nivou oko 77,5 dolara za barel dok je prošlog petka bio gotovo 79.

Iako poslednjih dana cena malo raste, zbog nervoze koji obračuni SAD sa Hutima, koji u Crvenom moru i Ardenskom zalivu napadaju tankere (koji idu za Izrael), ništa se značajno na tržištu ne događa jer potražnja je premala da bi naglo podigla cenu.

Screenshot: CME Group
Cena dizela na Mediteranu u poslednjih tri meseca

 

Čak ni na Mediteranu, tržištu koje je nama reperno, cene goriva ne idu mnogo naviše. Benzin je čak pojeftinio u odnosu na prethodni petak, sa 510 na 503 dolara za tonu, a ultraniskosuporni dizelu je cena povećana poslednjih dana sa 767 dolara, koliko je bila prilikom prethodne proomene cene u Srbiji,  na 788 dolara za tonu.

Cena goriva po Uredbi Vlade

U Srbiji su maloprodajne cene goriva na pumpama određene prema Uredbi o ograničenju cena goriva, koja je doneta još sredinom februara 2022. godine, a kojoj se važnost produžava svakog meseca. Aktuelno produženje je do 28. januara.

Screenshot: CME Group
Cena benzina na Mediteranu u poslednjih tri meseca

 

Uredba propisuje da se cena derivata formira na osnovu srednje veleprodajne cene koju utvrđuje Ministarstvo energetike i rudarstva. Ova cena se zasniva na prosečnoj veleprodajnoj ceni u Srbiji, na koju se dodaju odobrena maloprodajna marža i PDV.

Za formiranje veleprodajne cene ne uzima se u obzir fabrička cena domaće rafinerije, već prosek kotacija cena određenog goriva na berzi za tržište Mediterana (PLATTS CIF Mediteran, za luku u Đenovi/Lavera).

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike