Pomama za turističkim vaučerima već počela! Kada počinje prijavljivanje i koja pravila važe? "Izdali smo 4.000 potvrda"

11.01.2024

22:35

0

Hotelijeri kažu od kada je objavljena vest da se iznos vaučera udvostručava, telefoni za rezervaciju ne prestaju da zvone

Pomama za turističkim vaučerima već počela! Kada počinje prijavljivanje i koja pravila važe? "Izdali smo 4.000 potvrda"
Ilustracija - Copyright Profimedia

Od ponedeljka 15. januara počinje raspodela novih 100.000 turističkih vaučera, koji su ove godine dvostruko vredniji i iznose 10.000 dinara. Ovo je deseta godina u kojoj Vlada Srbije pomaže građanima da odmor provedu u zemlji. Broj domaćih turista koji se odmaraju u Srbiji povećan je za 900.000.

Pravo na vaučere imaju svi penzioneri, nezaposleni, korisnici prava na dodatak za pomoć i negu drugog lica, vojni invalidi, nosioci poljoprivrednog gazdinstva, studenti, lica starija od 65 godina koja ne ostvaruju pravo na penziju i zaposleni sa primanjima nižim od 80.000 dinara.

Hotelijeri kažu od kada je objavljena vest da se iznos vaučera udvostručava, telefoni za rezervaciju ne prestaju da zvone.

"Od početka nedelje u banjama je izdato preko 4.000 potvrda za dodelu vaučera. Mi ćemo se kao domaćini potruditi da odgovorimo na sve zahteve i pozive gostiju kako bi blagovremeno dobili potvrdu i samim tim i svoj vaučer za boravak u Srbiji iskoristili baš u našim banjama", navodi Marina Cvetković, turizmolog, AD Planinka.

Milan Mitrović iz vile "Priča" u Niškoj banji navodi da turistički vaučeri povećavaju procenat iskorišćenosti kapaciteta koji su ponuđeni.

24sedam/Goran Sivački
 

"A još važnije je to da su ljudima koji ne mogu da priušte sebi odmor od svojih primanja, ti vaučeri potpora", dodaje Mitrović.

Za srpski turizam vaučeri su izuzetno značajni, pre svega za produženje turističke sezone.

"Ono što je jako važno je i što stimulišu smeštajne kapacitete da se prijave za prihvat vaučera, a samim tim moraju biti registrovani i kategorisani čime se smanjuje siva ekonomija", navodi Marija Labović, direktorka Turističke organizacije Srbije.

Ugostitelji zadovoljni, svi dobiju novac iza 20.novembra

Do danas se za prijem vaučera prijavilo 3.635 objekata, hotela, motela, etno-sela, apartmana. Veliko interesovanje ugostitelja da uđu u sistem vaučera objašnjava se činjenicom da je država pouzdan partner.

"Do sada nije bilo nijedne pritužbe na račun države kada je u pitanju isplata ugostiteljima i ne kasnimo, dakle ono što je ugovoreno to bude isplaćeno u toku kalendarske godine, kada se završi sistem raspodele vaučera. Dakle, iza 20. novembra najkasnije budu isplaćeni svi koji pružaju usluge za vaučere", kaže Uroš Kandić, državni sekretar u Ministarstvu turizma.

Na osnovu iskustva iz prethodnih godina, vaučeri se raspodele za nekoliko sati. Izvesno je da će tako biti i ovog puta. Takođe izvesno je, biće tokom godine još vaučera.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike