Plate pretekle inflaciju: Manja kupovna moć u septembru ali veća godišnje

04.01.2024

16:34

0

Autor: R.B.

Kupovna moć je bila manja u septembru u odnosu na avgust ali je veća nego što je bila dvanaest meseci ranije

Plate pretekle inflaciju: Manja kupovna moć u septembru ali veća godišnje
Ilustracija - Copyright Profimedia

Kupovna moć građana Srbije, merena prosečnom potrošačkom i minimalnom potrošačkom korpom, u septembru bila je manja od avgustovske, objavilo je Ministarstvo unutrašnje i spoljne trgovine (MUST) i navelo da je za pokriće prosečne potrošačke korpe u septembru bilo potrebno 1,18 prosečnih zarada, a za pokriće minimalne korpe 0,61 prosečne zarade.

Mesec dana ranije je za pokriće prosečne potrošačke korpe bilo potrebno 1,16 prosečnih zarada, a za pokriće minimalne korpe 0,60 prosečne zarade.

Prosečna potrošačka korpa za septembar je, i pri umerenijem rastu inflacije, iznosila je 100.055 dinara, bila je skuplja od korpe iz avgusta za 396 dinara a u odnosu na septembar 2022. godine za 11,9%.

Minimalna potrošačka korpa za septembar je iznosila 52.254 dinara, manja je za 203 dinara od avgustovske ali je za godinu dana porasla 12%.

Istovremeno, prosečna neto zarada u septembru je iznosila 85.066 dinara, i za godinu dana porasla je nominalno 13,5%, ali realno (kada se odbije inflacija) samo za 3%.

Zbog toga, kada se gleda međugodišnje, kupovna moć je porasla jer za kupovinu stvari iz prosečne potrošačke korpe u septembru 2022. trebalo je 1,20 prosečnih zarada, a za pokriće minimalnu 0,62 prosečne zarade.

Posmatrano po gradovima, u septembru 2023. godine, kupovnu moć iznad republičkog proseka imali su, kao i dosad, samo zaposleni u Beogradu i Novom Sadu.

U ostalim gradovima, koji se statistički prate, prosečna mesečna neto zarada je pokrila minimalnu potrošačku korpu, a nije bila dovoljna za pokriće prosečne potrošačke korpe.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike