Kragujevčanka prima porodičnu penziju, a muči je da li može da je izgubi u ovom slučaju: Dobila je jasan odgovor iz PIO fonda

10.12.2023

16:09

0

Isplata porodične penzije može da se obustavi, ali ne i ukine trajno

Kragujevčanka prima porodičnu penziju, a muči je da li može da je izgubi u ovom slučaju: Dobila je jasan odgovor iz PIO fonda
Copyright Pixabay

Korisnica porodične penzije iz Kragujevca dobila je priliku da se zaposli, a pritom je posle smrti supruga ostvarila pravo naporodičnu penziju.

-Nedavno sam dobila ponudu da radim u jednoj trgovini pa me interesuje da li ću ako se zaposlim ostati bez porodične penzije, pitala je ona nadležne u PIO Fondu.

Kako odgovaraju, ako se korisnik porodične penzije zaposli, obustavlja se isplata porodične penzije sa danom početka zaposlenja, tj. sa danom prijave na osiguranje, za sve vreme trajanja osiguranja.

S obzirom da korisniku porodične penzije kad se zaposli ne prestaje pravo na nju, već se samo obustavlja isplata, nakon prestanka osiguranja tj. rada, ona može da podnese zahtev da se isplata porodične penzije nastavi.

Ako korisnik porodične penzije obavlja poslove po ugovoru o delu, ugovoru o privremenim i povremenim poslovima, autorskom ugovoru i slično neće se ni obustavljati isplata penzije.

Uslov je da iznos ostvarene ugovorene naknade na mesečnom nivou bude niži od iznosa najniže osnovice u osiguranju zaposlenih važeće u momentu uplate doprinosa, objašnjavaju iz Fonda PIO.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike