Predsednik Republike: Na računu države 5 milijardi evra

27.11.2023

11:55

0

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da su javne finansije Srbije stabilne

Predsednik Republike: Na računu države 5 milijardi evra
Aleksandar Vučić i Goran Vesić - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

Na državnom računu trenutno ima pet milijardi evra, a udeo javnog duga u BDP-u kod nas je manji nego u mnogim evropskim zemljama, istakao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, prilikom otvaranja radova na 15,3 kilometara deonice brze saobraćajnice Šabac – Loznica.

- Kada sam 2014. godine postao premijer učešće javnog duga u BDP-u bilo je 79%, a sada je 51% - rekao je Vučić na otvaranju radova deonica između sela Slepčević i Badovinci u Mačvi.

On je rekao da se razmišlja o pokretanju još različitih projekata, a interesovao se i kako teku radovi i pripreme za izgradnju drugih brzih saobraćajnica u Srbiji.

- Krenućemo da radimo put ka Tekerišu - rekao je Vučić i istakao da će ovaj putni pravac mnogo značiti za svakodnevni život građana iz ovih krajeva.

Brza saobraćajnica Šabac – Loznica će povezati dva granična prelaza između Srbije i Bosne i Hercegovine - Šepak i Pavlovića most., i Vučić kaže da će BiH i Republika Srpska tako biti još bolje saobraćajno povezane sa Srbijom.

Predsednik Srbije je dodao da da veliki infrastrukturni projekti dovode investitore i da je to između ostalog doprinelo istorijskom nivou zaposlenosti u Srbiji.

- Što se tiče procena ono što je najsigurnije i što precizno govori o broju zaposlenih više od anketa, iako su one precizno urađene to je broj zaposlenih u Nacionalnoj službi za zapošljavanje. Kada vidite da nas da je gotovo 550.000 ljudi zaposleno nego što je bilo pre 10,11 godina a ima nas manje, svake godine gubimo oko 35.000 stanovnika samo zbog negativnog prirodnog priraštaja, to pokazuje koliki je to uspeh - rekao je predsednik odgovarajući na pitanje novinara da prokomentariše projekcije MMF o stopi nezaposlenosti od 9,1 odsto.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike