Telefonima plaćamo sve češće

24.11.2023

09:23

0

Novih desetak odsto korisnika koji robu i usluge plaćaju putem svojih mobilnih telefona, kažu iz NBS

Telefonima plaćamo sve češće
Ilustracija - Copyright Profimedia

U trećem tromesečju nastavljen je trend rasta upotrebe najsavremenijih oblika plaćanja, što pokazuje i podatak da je na kraju trećeg tromesečja ugovorenu uslugu elektronskog bankarstva imalo 3,99 miliona korisnika, što je za 7,92% više nego u istom periodu prethodne godine, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

Ugovorenu uslugu mobilnog bankarstva (m-banking) imalo je 3,86 miliona korisnika, odnosno za 16,04% više nego u istom tromesečju 2022. godine.

Osim broja korisnika, porastao je i ukupan broj transakcija koje putem digitalnog bankarstva obavljaju građani i privreda.

U odnosu na treće tromesečje prethodne godine, prometi obavljenih transakcija putem elektronskog i mobilnog bankarstva kreću se u suprotnim smerovima, pa je broj plaćanja elektronskim bankarstvom smanjen za 8,84%, dok je broj plaćanja korišćenjem mobilnog bankarstva porastao za 27,28%.

To, navode iz NBS, govori o tome da se mobilni telefon sve češće upotrebljava kao sredstvo za iniciranje plaćanja kao zamena za računar.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike