Stranci sve manje žele obveznice Trezora SAD

21.11.2023

11:51

0

Autor: R.B.

Potražnja za državnim dugom SAD među stranim kupcima značajno je opala u odnosu na pre jednu deceniju

Stranci sve manje žele obveznice Trezora SAD
Ilustracija - Copyright Profimedia Pixabay

Udeo državnih obveznica SAD koje drže strani privatni investitori i centralne banke pao je na oko 30%, sa nekih 43% od pre deset godina, objavio je „Volstrit džurnal“, pozivajući se na podatke Udruženja industrije hartija od vrednosti i finansijskih tržišta.

S druge strane, ponuda SAD je sve veća i ove godine je američki Trezor (ministarstvo finansija) izdao dva biliona dolara vredne hartije novog duga, što je najveći obim u istoriji, ako se ne računa vanredno vreme pandemije koronavirusa 2020. godine.

Očekuje se da će potražnja za američkim obveznicama među stranim investitorima i centralnim bankama, koji su masovno kupovali američki dug tokom 2000-ih i početkom 2010-ih, biti „ograničenija“, ocenio je Savetodavni komitet za zaduživanje Trezora.

U odgovoru na slabu potražnju, Trezor je nedavno prešao na izdavanje kratkoročnih obveznica koje su u većoj potražnji, u pokušaju da povrati stabilnost tržišta. Prinos na desetogodišnje hartije SAD koji je prošlog meseca premašio pet odsto, sada iznosi oko 4,4%.

Podaci koje je Trezor objavio ranije ove nedelje pokazuju da su strani investitori prodali neto 2,4 milijarde dolara u dugoročnim trezorskim hartijama u septembru, čime su njihova sredstva dostigla 6,5 biliona dolara.

U međuvremenu, statistika Saveta za spoljne poslove, koja prati investicije na 12-mesečnoj osnovi, pokazuje da je tempo kupovina iz inostranstva u poslednjih nekoliko meseci smanjen na oko 300 milijardi dolara, sa nivoa iznad 400 milijardi dolara tokom većeg dela 2022. godine.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike