Da li je to normalno: Cene starih stanova rastu jednako kao i novih

15.08.2021

05:38 >> 16:28

0

Vlasnici starogradnje bez pardona dižu cene svojih stanova kako na tržištu rastu cene novih stanova. Da li je to osnovano, stavovi stručnjaka o tome su razl

Da li je to normalno: Cene starih stanova rastu jednako kao i novih
Copyright 24sedam/Pixabay

Svi oni koji makar i sporadično prate cene na tržištu nekretnina u Srbiji znaju da su one „poludele“ u poslednjih nekoliko godina. Čak ni korona nije mogla da značajnije uspori poskupljenje stanova, pogotovo onih u novogradnji. Ali, za neke neočekivano, cene ne miruju ni kod prodaje starih stanova.

Da li je „normalno“ da nešto što je izgrađeno pre četrdeset godina, ili čak pre Drugog svetskog rata, ima sve veću cenu kao moderna stanogradnja, 24sedam je pitao stručnjake iz sveta nekretnina. A oni u odgovorima nisu jednoglasni.

– Da, apsolutno je normalno da cene stanova stare gradnje rastom prate novogradnju. Jeste da kod starih stanova možete naići na gomilu problema, od starih električnih i vodovodnih instalacija, do toga da nema lifta u zgradi ili je on za zamenu, ali neke druge stvari daju velike prednosti – kaže za 24sedam Dušan Mirkulovski, vlasnik beogradske agencije za nekretnine „ZidArt“.

U Novom Sadu starogradnja posustaje

U Novom Sadu situacija je drugačija i tamo cene starogradnje ne prate one novih stanova, rekao nam je nedavno Dragan Rabatić, izvršni direktor novosadskih “Solis nekretnina“.

– Kupci više neće da kupuju svašta. Vodi se računa o tome od čega je pravljena zgrada, kakve su instalacije… a stari stanovi se ne mogu meriti sa novima ako su kvalitetno izgrađeni. Zbog toga bi bilo nerealno da i starogradnji raste cena, bar ne tako brzo kao novim stanovima – napominje Rabatić.

Mirkulovski, koji je u poslu dovoljno dugo da pamti i vremena i nekih drugih „bumova“ u stanogradnji, za primer slučajeva gde je sasvim prirodno da stari stanovi „prate“ nove, navodi stambene blokove „socijalističke“ izgradnje na Novom Beogradu, u Zemunu i Rakovici.

– Možete dati 3.000 evra za kvadrat stana u nekom novom bloku kakvi se sada grade i reklamiraju po Novom Beogradu a možete i 1.600 do 2.000 evra za stan u ne tako udaljenom starom bloku. S tom razlikom svakako ćete srediti sve nedostatke starog stana, još će vam ostati para, a u novoizgrađenom bloku teško da ćete imati vrtić, školu, ambulantu ili čak Dom Zdravlja. Čak je sada postalo pitanje i za parking mesto – ističe Mirkulovski.

Ovaj trgovac nekretninama ističe još jednu stvar, na koju se retko misli a još ređe se spominje kada se govori o kupovini stana – kvalitet vazduha.

– Možda na prvi pogled deluje besmisleno govoriti o vazduhu kada se priča o nekretninama ali iskusni ljudi koji se time bave znaju da su blokovi u vreme gradonačelnika Branka Pešića građeni tako da „imaju cug“. Zgrade su postavljane tako da vazduh slobodno struji a danas je ideja samo da se što više kvadrata nagura na jednu parcelu. Ali neki „A blok“ ima iza sebe snažan marketing a stari savski blokovi nemaju nikog da kaže dobru reč za njih – naglašava Mirkulovski.

U radove ili “na gotovo”: Renoviranje nije uvek lošija opcija od novog stana, kažu stručnjaci, Foto: 24sedam/Pixabay

Mirkulovski pominje i drugi tip starogradnje kojoj u nečemu novogradnja ne može da parira – „salonce“. Te velike stanove u zgradama od pune cigle sa debelim zidovima koje su rađene pre Drugi svetski rat, za koje Mirkulovski kaže da su lokacijom neprikosnoveni, pominje i Kaća Lazarević, vlasnica istoimene agencije za nekretnine iz Beograda.

Pročitajte još:

– Mnogi prodavci starih stanova pokušavaju da cenom prate novogradnju ali ne uspevaju svi da to i ostvare u prodaji cenu koja je prošle ili pretprošle godine bila 1.200 ili 1.300 evra a sada je 2.000 evra po kvadratu. Osim ako nemaju „salonac“ ali i garsonjeru. Garsonjere su kod nas preskupe jer nove zgrade nemaju male stanove. Današnji investitori više vole da prave stanove od 100 kvadrata i više – kaže za naš portal Lazarević.

Ali, ističe Lazarević koja je jedna od pionira o ovom poslu kod nas, kod starogradnje dolazimo do jednog drugog problema i to prilično skupog.

– Kod starih stanova, ali i kod nekih novih zgrada u starim delovima Beograda, nemate garaže. Zbog toga je u novogradnji garaža 15.000 evra a stana u starom delu Beogradu može da ide i do 40.000 evra – podvlači Lazarević.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike