Rok za porez ističe sutra, ko ne plati - kazna!

15.08.2021

09:24 >> 09:38

0

Prema Zakonu o porezima na imovinu, porez na imovinu građani plaćaju tromesečno

Rok za porez ističe sutra, ko ne plati - kazna!
Copyright Pixabay/24sedam/Katarina Mihajlović

Porez na imovinu građana Srbije plaća se kvartalno, i to u februaru, maju, avgustu i novembru. Obično je to 15. u tom mesecu, ali ovog puta taj datum pada u nedelju, pa obveznici imaju dan više da izmire svoje obaveze.

– Prema Zakonu o porezima na imovinu, porez na imovinu građani plaćaju tromesečno, u iznosu utvrđenom rešenjem, u roku od 45 dana od dana početka tromesečja – kažu za Novosti u Sekretarijatu za javne prihode Beograda.

Pročitajte još

Kako dodaju, poslednji dan za uplatu treće kvartalne rate poreza na imovinu je 16. avgust 2021. godine.

– Naime, Zakon o opštem upravnom postupku propisuje da ako poslednji dan roka pada na dan u kome organ ne radi, rok ističe kad protekne prvi naredni dan – ističu nadležni.

Vlasnici nepokretnosti, ukoliko žele, porez mogu da plate i u manje rata, pa i odjednom, do dospelosti poreske obaveze za svako tromesečje.

– Ukoliko poreski obveznici ne ispoštuju zakonom propisane rokove za uplatu svih javnih prihoda pa i poreza na imovinu, obračunava se i plaća kamata po stopi jednakoj godišnjoj referentnoj stopi Narodne banke Srbije, uvećanoj za deset procentnih poena – objašnjavaju poreznici.

S obzirom na to da je referentna kamatna stopa NBS trenutno utvrđena u visini od jedan odsto, kako ističu, to je visina kamatne stope koja se primenjuje kod obračunavanja kamate na neblagovremeno plaćene i neplaćene javne prihode 11 odsto na godišnjem nivou.

Pročitajte još

Poreska osnovica je vrednost nepokretnosti, a nju određuje lokalna samouprava na osnovu podataka o prosečnim cenama u prometu nekretnina. Vrednost nepokretnosti, osim zemljišta, može se umanjiti za amortizaciju po stopi do jedan odsto godišnje, a najviše do 40 odsto. Zakon opštinama i gradovima daje mogućnost da oporezuju imovinu stopom od 0,4 do dva odsto. Zemljište u vlasništvu građana se oporezuje do 0,3 odsto.

Beogradski Sekretarijat za javne prihode inače utvrđuje porez na imovinu za oko 800.000 obveznika, a naplata se prati na dnevnom, mesečnom i godišnjem nivou. Za obveznike koji u celosti ili delimično o dospelosti ne plate porez šalje se opomena, kojom se nalaže da dospeli iznos plate odmah, a najkasnije u roku od pet dana od dana prijema opomene, sa obračunatom kamatom. Ako se dospeli porez ne plati ni po opomeni, stvoreni su uslovi za početak postupka prinudne naplate.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike