Brnabić iz Šangaja: Srbija na Kineskom sajmu uvoza nastupa kao počasni gost

05.11.2023

07:04

0

Brnabić je ocenila da prisustvo država iz celog sveta na Kineskom međunarodnom sajmu pokazuje i domete inicijative “Pojas i put"

Brnabić iz Šangaja: Srbija na Kineskom sajmu uvoza nastupa kao počasni gost
Copyright FOTO TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ PEĐA VUČKOVIĆ/ bg

U Šangaju je danas zvanično otvoren 6. Kineski međunarodni sajam uvoza na kojem se obratila premijerka Ana Brnabić i poručila da je naša zemlja ponosna jer prvi put nastupa kao počasni gost.

“Svojim učešćem na sajmu Srbija potvrđuje želju za jačanje veza i čeličnog prijateljstva sa Kinom. Činjenica da se naša zemlja našla među nekolicinom zemalja kao počasni gost opisuje kvalitet naših odnosa i daje nagoveštaj buduće saradnje”, istakla je premijerka na ceremoniji otvaranja sajma.

Brnabić je dodala da srpski paviljon na sajmu uvoza u Šangaju samo potvrđuje da će ekonomska saradnja dve zemlje svoje pune potencijale tek ostvarivati u narednim godinama. Navodeći da se u istoriji čovečanstva retko događalo da velike države stupaju u strateške odnose sa manjim zemljama, premijerka je istakla da je Kina uvažila Srbiju upravo na taj način gradeći sa njom pravo i iskreno prijateljstvo.

“Kina je danas pionir i predvodnik u mnogim stvarima, a Srbija pozvana i prisutna na sajmu kao partner i prijatelj, ali i snažan pobornik liberalizacije međunarodne razmene za koju verujemo da doprinosi miru i stabilnosti”, rekla je premijerka.

FOTO TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ PEĐA VUČKOVIĆ/
 

 

Kina otvara svoja vrata, a Srbija je jedna od prvih shvatila...

Brnabić je ocenila da prisustvo država iz celog sveta na Kineskom međunarodnom sajmu pokazuje i domete inicijative “Pojas i put” predsednika Kine Si Đinpinga, dodajući da Kina otvara svoja vrata.

Ona je istakla da je Srbija jedna od prvih zemalja koja je shvatila značaj međunarodnog uvoznog sajma i od tada smo, kaže, prisutni sa mnogobrojnom ponudom. Prema njenim rečima, u proteklih šest godina učvršćeno je strateško partnerstvo i čelično prijateljstvo, između dve zemlje, a bilateralna saradnja je dositigla izuzetan nivo zahvaljujući, kako je istakla, i ličnom odnosu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Si Đinpinga.

“Robna pazrmena je za poslednje četiri godine, od 2018. do 2022. godine porasla 2,7 puta, a izvoz Srbije u Kinu je porastao čak 12,7 puta dajući potvrdu otvorenosti kineskog tržišta prema partnerima iz Srbije”, rekla je premijerka.

Kina je u istom periodu izbila na prvo mestu među investitorima u Srbiji i tu poziciju je imala 2021, 2022., kao i u prvom polugodištu 2023. godine, rekla je Brnabić i dodala da je to podstaklo ekonomski razvoj naše zemlje. “Rezultat je da su kineski investitori najveći izvoznici u svet. Dolaskom Ziđin Majninga desile su se značajne promene i Srbija je postala drugi proizvođač bakra u Evropi. Pozitivan uticaj kineskih investicija na srpsku ekonomiju je nemerljiv”, rekla je Brnabić.

Ona je navela da kineski investitori zapošljavaju više od 28.000 ljudi u Srbiji, a uverena je i da će se u budućnosti saradnja intenzivirati. Podsetila je da je nedavno u Kini boravio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i da je tom prilikom potpisano 18 sporazuma, među kojima je Sporazum o slobodnoj trgovini sa Kinom. “Pred nama su i nove oblasti saradnje kao što su digitalna ekonomija, nauka, tehnološke inovacije”, rekla je Brnabić i pozvala okupljene da posete Srbiju i da učestvuju na međunarodnoj izložbi Belgrade Expo 2027.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike