Uzmi račun i pobedi: Račune skenira više od milion građana

25.10.2023

10:41

0

Autor: R.B.

Broj punoletnih građana koji direktno učestvuju u nagradnoj igri "Uzmi račun i pobedi", premašio je jedan milion, saopštila je danas Vlada Srbije

Uzmi račun i pobedi: Račune skenira više od milion građana
Ilustracija - Copyright Profimedia

Od početka novog kruga nagradne igre „Uzmi račun i pobedi“, od januara 2023. godine do danas, građani su otvorili čak 1.008.416 korisničkih naloga u okviru aplikacije za mobilne telefone, što je, kako navode iz Vlade Srbije, neverovatno dobar odziv i govori o izuzetno visokom nivou odgovornosti građana u borbi protiv sive ekonomije.

Imajući u vidu da je ovo prvo "digitalno" izdanje nagradne igre i da se prvi put prešlo sa sistema slanja koverata na skeniranje računa putem aplikacije, ovakav odziv građana još je značajniji i svedoči o spremnosti svih generacija da prihvate digitalizaciju, ističu iz vlade Srbije.

Iako je drugi krug još uvek u toku, broj fiskalnih računa koji su poslati putem aplikacije je već dvostruko premašio najuspešniju nagradnu igru do sad - građani su u novom ciklusu skenirali više od 260 miliona računa.

Svi skenirani računi iz prvog kruga ravnopravno konkurišu za nagrade i u drugom krugu, a to je deset stanova u Beogradu.

Kroz nagradnu igru do više svesti o porezima

Vlada Republike Srbije i Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) zahvalili su svim građanima Srbije na velikom odzivu i podršci u borbi protiv sive ekonomije.

- Uvereni smo da je nagradna igra jedan od najboljih alata za podizanje svesti o značaju suzbijanja sive ekonomije, važnosti plaćanja poreza i uzimanja fiskalnog računa pri svakoj kupovini -  ističe se u saopštenju Vlade.

Vlada podseća da pravo učešća imaju svi punoletni građani sa prebivalištem ili boravištem u Srbiji.

U igri mogu da učestvuju samo ispravni fiskalni računi koji sadrže QR kod i izdati su na teritoriji Srbije u skladu sa Zakonom o fiskalizaciji, bez obzira na datum izdavanja.

U okviru ovogodišnjeg izdanja nagradne igre, preostala su još tri izvlačenja, u kojima srećne dobitnike očekuje još šest stanova u Beogradu.

Izvlačenja se emituju subotom u 18 časova, uz direktan prenos na Prvom programu RTS-a.

Aplikacija "Uzmi račun i pobedi", koju su razvili Poreska uprava i Ministarstvo finansija, je potpuno besplatna za korišćenje i može se preuzeti preko mobilnog telefona.

Vlada poziva sve građane koji to još uvek nisu učinili, da instaliraju aplikaciju i skeniraju račune – jer tako ne samo da imaju šansu da osvoje stan, već daju važan doprinos zdravoj ekonomiji i društvu.

Kako se navodi, svi dobijaju kada siva ekonomija gubi.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike