Plate državnih službenika kreću se od 36.718 do 146.085 dinara

23.10.2023

14:28

0

Postoji ukupno osam platnih razreda, a najniža primanja imaju oni sa zvanjem "mlađi referent"

Plate državnih službenika kreću se od 36.718 do 146.085 dinara
Ilustracija - Copyright Pixabay

Raspon plata državnih službenika u Srbiji na izvršilačkim radnim mestima u 2023. u najvećem broju državnih organa kreće se od 36.718 do 146.085 dinara, objavljeno je na blogu Službe za upravljanje kadrovima (www.kutak.suk.gov.rs).

Kako je navedeno, postoji ukupno osam platnih razreda, a najniža primanja imaju oni sa zvanjem "mlađi referent" kojima se mesečno isplaćuje od 36.718 do 51. 667 dinara.
Najviša primanja imaju "viši savetnici" i njihove zarade idu od 103.860 do 146.085 dinara mesečno.

Primanja "samostalnih savetnika" su mesečno od 82.878 do 116.711 dinara, dok oni sa zvanjem "savetnik" dobijaju od 66.355 do 93.369 dinara, a "mlađi savetnici" od 53.241 do 74.747 dinara.
Mesečna primanja državnih službenika sa zvanjem "saradnik" kreću se od 49.832 do 70.026 dinara, dok "mlađi saradnici" primaju od 43.275 do 60.847 dinara mesečno, a "referenti" od 40.652 do 57.175 dinara.

Plata u državnim organima se sastoji od osnovne plate i od dodataka na platu.

Osnovna plata pripada državnom službeniku koji radi puno radno vreme i ona se izračunava tako što se koeficijent pomnoži sa osnovicom za obračun i isplatu plata, dok su dodaci na platu za vreme provedeno u radnom odnosu (minuli rad), za rad noću, za rad na dan praznika koji nije radni dan, za dodatno opterećenje na radu, kao i za prekovremeni rad i  za pripravnost.

Koeficijenti za zarade su propisani Zakonom o platama državnih službenika i nameštenika, a osnovica se utvrđuje za svaku budžetsku godinu zakonom o budžetu Srbije. 

Osnovica je ista za sve državne organe, izuzev za Poresku upravu, Upravu Carina, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo odbrane, zavode za izvršenje krivičnih sankcija, sudove, tužilašta, Visoki savet sudstva, Visoki savet tužilaštva, Državno pravobranilaštvo i za Ustavni sud, u kojima je osnovica nešto veća. 

Pored plate, državni službenici imaju i pravo na naknadu plate dok koriste godišnji odmor i plaćeno odsustvo, kao i u slučaju bolesti ili povrede i to u visini od 100 odsto osnovne plate ukoliko je u pitanju profesionalna bolest ili povreda na radu.

Oni imaju pravo na naknadu plate i dok su neraspoređeni, privremeno udaljeni sa rada, tokom porodiljskog odsustva ili odsustva sa rada radi nege deteta ili drugog lica.

Državni službenici imaju i pravo na naknadu troškova i to za troškove prevoza za dolazak na rad i odlazak s rada, troškove službenog putovanja u zemlji i u inostranstvu, troškove selidbe u inostranstvo, troškove rada i boravka na terenu, troškove koji su izazvani privremenim ili trajnim premeštajem u drugo mesto rada.

Takođe, državni službenici imaju pravo i na otpremninu.

Posebnim kolektivnim ugovorom za državne organe se mogu utvrditi i druga prava i primanja državnih službenika prema opštim propisima o radu kao što su pravo na neplaćeno odsustvo, solidarnu pomoć, jubilarnu nagradu, novogodišnji poklon, kolektivno osiguranje zaposlenih, pravo na utvrđen veći broj dana godišnjeg odmora od propisanog zakonskog minimuma koji je 20 radnih dana, dok je maksimum od 35 radnih dana propisan Posebnim kolektivnim ugovorom, za državne službenike koji rade puno radno vreme.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike