Šta se događa sa izraelskom invazijom na Gazu? "Na kraju Hamasa više neće biti"

23.10.2023

10:08

0

"IDF ništa neće zaustaviti", tvrde izraelski zvaničnici

Šta se događa sa izraelskom invazijom na Gazu? "Na kraju Hamasa više neće biti"
Izraelska vojska - Copyright AP Photo

Vašington je savetovao Izrael da odloži kopnenu operaciju na Pojas Gaze kako bi dobio vreme za pregovore o oslobađanju 212 talaca koje drži palestinska militantna grupa Hamas i omogućio veću pomoć palestinskim civilima, piše "Njujork tajms" pozivajući se na američke zvaničnike.

Medij navodi da SAD žele više vremena i da se pripreme za moguće napade grupa koje podržava Iran i ocenjuje da će se takvi napadi verovatno pojačati kada Izrael započne kopnenu operaciju.

AP Photo/Hatem Ali
Scena iz bombardovane Rafe u Pojasu Gaze

"Njujork tajms" dodaje da su zvaničnici rekli da Bajdenova administracija "ne postavlja zahtev Izraelu i da i dalje podržava kopnenu invaziju i izraelski cilj da iskoreni Hamas".

Portparol Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) Džonatan Konrikus izjavio je da će kopnene trupe "verovatno" napasti Gazu, osim ako se Hamas "bezuslovno preda". 

- Ako bi Hamas izašao iz svojih skrovišta u kojima se krije iza izraelskih civila, što sada radi, i vratio naše taoce - svih 212 - i predao se bezuslovno, rat bi se završio - rekao je portparol u intervjuu za ABC Australija. 

- Ako neće, verovatno ćemo morati da uđemo i da to uradimo - dodao je Konkrikus. 

On nije odgovorio na pitanje zašto je kopnena invazija odložena, uprkos tome što se o njoj danima nagađa, ali je rekao da će izraelske snage "potpuno demontirati Hamas".

Profimedia/Yousef Masoud / SOPA
Borci Hamasa

Izraelski ministar odbrane Joav Galant izjavio je da bi kampanja vojske u Gazi mogla da potraje "mesec, dva ili tri, ali na kraju Hamasa više neće biti".

Istakao je da IDF ništa neće zaustaviti.

- Ovo bi trebalo da bude naša poslednja manevarska operacija u Gazi, iz prostog razloga što posle toga više neće biti Hamasa - rekao je Galant.
 

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike