Tajni poslovi, misteriozne smrti: Najstarija banka na svetu menja vlasnika posle 5,5 vekova

18.08.2021

08:54

0

Italijanska banka Monte dei Paski di Sijena osnovana je 1472. godine i sada će, posle 550 godina, dobiti novog vlasnika

Tajni poslovi, misteriozne smrti: Najstarija banka na svetu menja vlasnika posle 5,5 vekova
Copyright Sedište srednjevekovni zamak u Sijeni, Screenshot/Youtube/ Banca Monte dei Paschi di Siena

„Prodajemo banku, stara pet i po vekova, prvi vlasnik“ mogao bi da glasi oglas kojim se u Italiji prodaje najstarija banka na svetu. „Monte dei Paski di Sijena“ osnovana je 1472. godine, preživela je svašta do danas ali je sada primorana da traži novog kupca jer je pokazala loše rezultate na poslednjem „stres testu“ Evropske centralne banke.

Ovu banku koja, kako piše „Njujork tajms“, ima živopisnu istoriju nesrećnih dilova, tajnovitih i mutnih poslova, sve do nezakonitog poslovanja i neobjašnjivih smrti zvaničnika, sad bi mogla da proguta „Unikredit banka“.

Od stare dame ostalo bi samo ime, i to pod uslovom da do prodaje dođe. A ona bi se ostvarila samo uz pomoć države, koja bi preuzela sve loše kredite banke i „Unikreditu“ ostavila čist saldo. Država Italija je već praktično kroz zamenu potraživanja za vlasništvo, nacionalizovala „Monte dei Paski“.

Sa prisajedinjenjem ove dve italijanske banke titula najstarije banke koja “samostalno“ radi preuzela bi nemačka „Berenberg banka“, osnovana u Hamburgu 1590. godine.

Problemi „Monte dei Paski di Sijena“ uznapredovali su kada je 2008. godine banka pIatila više nego što je mogla da priušti rivalsku banke u postane treća po veličini u Italiji (posle „Inteza Sanpaolo“ i „Unikredit“).

Nakon toga, 2013. godine, policija je istraživala optužbe da su čelnici banke sakrili ogromne gubitke od centralne banke i akcionara. Na sve to , David Rosi, šef komunikacija banke, pronađen je mrtav ispod prozora kancelarije a njegova familija nije poverovala u zvaničnu verziju da je izvršio samoubistvo.

Pročitajte još:

Godine 2019, više od tuce izvršnih direktora banaka „Monte dei Paski di Sijena“, „Dojče banke“ i japanske „Nomure“ je osuđeno za mešetarenje i prikrivanje problema italijanskih banaka poslovima sa kompleksnim finansijskim derivatima.

Na kraju ove živopisne sage dolazi otrežnjujuća stvar – stres test ECB, koji pokazuje da banka ne bi mogla da preživi neki novi svetski finansijski udar a da ukoliko recesija potraje do 2023. godine, kapital banke bi se sveo na nulu.
Za njeno oživljavanje potrebno je 2,5 milijarde evra svežeg kapitala, rekao je parlamentu italijanski ministar ekonomije, Danijele Franko.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike