Da li ste i i vi proverili svoju buduću penziju?

09.10.2023

13:33

0

Za mesec i po dana na veb-stranici portala Fonda PIO koliko će novca dobijati u starosti „sračunalo“ 40.000 građana

Da li ste i i vi proverili svoju buduću penziju?
Copyright Profimedia Pixabay

Na e-kalkulatoru Fonda PIO građani mogu da provere da li su im uplaćivani doprinosi i da izračunaju visinu buduće penzije, i ovaj servis je za mesec i po dana od nastanka koristilo oko 40.000 građana, rekao je direktor Sektora za ostvarivanje prava iz penzijsko-invalidskog osiguranja Fonda PIO Vladimir Stanković.

Stanković je za Tanjug precizirao da bi građani trebalo da znaju da aplikacija omogućava izračunavanje iznosa penzije samo za one osiguranike koji u toj godini ispunjavaju uslove za penzionisanje, kao i da se obračun penzije može raditi jedino ukoliko je u bazi evidencije Fonda PIO registrovano najmanje 75 odsto podataka u odnosu na period rada kod svih poslodavaca.

- Građani koji prilikom korišćenja aplikacije imaju nedoumice, pre svega oko podataka i kako se obračunava iznos penzije, mogu nama u Fondu PIO postaviti pitanja, što oni i rade. Do sada smo dobili oko 2.000 pitanja i mi na njih odgovaramo - rekao je on.

Dodao je da su se pitanja najčešće odnosila na konkretan staž u konkretnoj godini, zašto staž nije registrovan, zašto je staž manji nego što su oni mislili da jeste, a često pitanje je i zašto se ne obračunava 1993. godina.

"Kolika će biti penzija" najveća briga

Prema njegovim rečima, pošto aplikacija pruža novu mogućnost, a to je obračun iznosa buduće penzije, građani zasada najviše koriste baš tu mogućnost.

- Za korisnike je važno da znaju da se iznos penzije može izračunavati za starosnu penziju, za prevremenu starosnu penziju i za invalidsku penziju, ali ne i za porodičnu. Aplikacija za ovu vrstu penzije omogućava samo prikaz uslova za njeno ostvarivanje - naveo je Stanković.

Ukazao je da bi građani trebalo da znaju da su iznosi budućih penzija koje izračunaju korišćenjem e-kalkulatora informativnog karaktera, a da se tačna suma dobija rešenjem koje radi Fond PIO.

Kada je reč o primedbama dela korisnika da nije lako proći proceduru koju portal traži i da ona zahteva prilično informatičko znanje, Stanković je rekao da se razlozi za to nalaze u činjenici da je reč o ličnim podacima i da oni treba da se sačuvaju.

- Zato postoji jedan preduslov koji mora da se ispuni da bi se uopšte aplikacija mogla koristiti, a on podrazumeva da sistem proveri identitet lica koje korisiti aplikaciju. Postoje dva načina na koja se aplikacija može koristiti, a to je preko portala e-Uprave koji podrazumeva registraciju preko servisa e-građanin ili postojanje kvalifikovanog elektronskog sertifikata koji može da bude u formi lične karte sa čipom ili sertifikata izdatog od strane sertifikacionog tela Srbije - rekao je on.

Naveo je da bi aplikacija u narednom periodu trebalo da bude unapređena pre svega tako da se obračun buduće penzije koji bi bio informativnog karaktera omogući ne samo u odnosu na godinu u kojoj se odlazi u penziju, već i ranije.

Potencijalnim korisnicima ove aplikacije preporučio je da se sa informacijama oko njenog korišćenja prvo upoznaju preko sajta Fonda PIO, gde mogu da se informišu pod kojim uslovima ona radi i pruža informacije korisnicima.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike