Slučaj "Dormeo" - firmu kupio novi vlasnik, ali radnici i kupci i dalje zabrinuti

06.10.2023

23:46

1

Autor: M. Vu.

U slučaju da prodavac prestane sa radom, potrošači treba direktno da se obrate davaocu garancije, koji može biti uvoznik, proizvođač ili veletrgovac

Slučaj "Dormeo" - firmu kupio novi vlasnik, ali radnici i kupci i dalje zabrinuti
Dormeo ima nogo vlasnika - Copyright Printskrin/RTS

Poslednjih meseci se šuška o praznim izlozima i zatvorenim prodavnicama kompanije "Dormeo". Iako je firma dobila novog vlasnika, radnici su zabrinuti zbog neisplaćenih zarada i budućnosti posla, dok kupci strahuju da li će važiti garancije za kupljene proizvode.

Prema nezvaničnim informacijama ndobijenih od radnika "Dormea", novi vlasnik je preuzeo kompaniju u Srbiji, te su pojedine prodavnice počele ponovo da rade.

Međutim, danas se u tim prodavnicama uglavnom pojavljuju zabrinuti potrošači koji ne znaju da li njihove garancije još važe. Radnici, nažalost, nemaju odgovor na ovo pitanje jer novi poslodavac još uvek nije obavestio zaposlene o situaciji.

Ministarstvo unutrašnje i spoljne trgovine poručuje da se ovaj problem reguliše Zakonom o zaštiti potrošača. U slučaju da prodavac prestane sa radom, potrošači treba direktno da se obrate davaocu garancije, koji može biti uvoznik, proizvođač ili veletrgovac, piše RTS.

YouTube
 

Advokat Vojislav Vujović napominje: "Neko pravno lice bi trebalo da preuzme garancije, stečajna masa i dalje ima mogućnost da sa svojim korespondentima odgovara na garancije građana."

Zabrinuti radnici

U ovakvim situacijama ne brinu samo potrošači, već i radnici. Kako kažu u Asocijaciji nezavisnih sindikata Srbije, zaposleni, a ima ih više od hiljadu, ne znaju da li će im biti isplaćene plate i da li će do kraja godine ostati bez posla.

"Uglavnom sve kompanije koje odlaze u stečaj imaju malu aktivu, dakle imaju malo novca ili finansija. Ukoliko imaju određene nekretnine one se prodaju, ali iz te prodaje se prvo naplaćuje država, sva ona potraživanja po osnovu poreza, onda banke, dobavljači i tek posle svega toga, tog niza onih koji imaju prioritet, dolaze radnici", objašnjava Ranka Savić, predsednica Asocijacije nezavisnih sindikata Srbije.

Direktorka filijale u Srbiji dala ostavku

Kako tvrdi predsednica sindikata, u ovakvim situacijama radnici uglavnom ostanu neisplaćeni. Mnogi mediji prethodnih dana preneli su i vest da je direktorka filijale u Srbiji dala ostavku.

"Puno toga je nejasno u pogledu svih ovih dešavanja. Pre svega koliko ja imam informaciju nijedan od rukovodilaca nije ostao na radnom mestu. Ne znam o čemu se radi, ni radnicima nije jasno o čemu se radi. Ostaje u narednom periodu da vidimo šta je u pitanju i da li ima neke šanse da ‘Dormeo’ na neki drugi način, možda kroz neku prodaju ili preuzimanje od strane, evo u ovom slučaju, kineske neke kompanije, ipak preživi", dodaje Savićeva.

Iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja kažu da ovakve slučajeve reguliše Zakon o radu i ako ima novca na računu firme u stečaju za isplatu potraživanja radnika, oni dobiju minimalac i otpremninu u visini dve prosečne zarade u Srbiji, ukoliko stečajni upravnik drugačije ne odredi.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike