Evo kada kreće novi krug „Uzmi račun i pobedi“

22.09.2023

10:15

0

Ministar Siniša Mali najavio drugi krug popularne „poreske“ nagradne igre

Evo kada kreće novi krug „Uzmi račun i pobedi“
Copyright Printscreen/RTS

Drugi krug nagradne igre "Uzmi račun i pobedi 2023" počinje 14. oktobra i tokom pet izvlačenja građanima će biti podeljeno 10 stanova, najavio je danas  potpredsednik vlade i ministar finansija Srbije Siniša Mali.

On je kazao da se u bazi zajedno sa pristiglim računima nalazi ukupno 217 milijardi računa koje su slali građani.

Mali je naveo i da više od milion građana ima instaliranu aplikaciju preko koje šalju račune za ovu nagradnu igru.

- Prosečno se dnevno šalje 804.000 računa, čiji je prosečan iznos 1.046 dinara - kazao je Mali.

On je dodao da će poslednje izvlačenje biti 11. novembra, kada će biti dodeljena dva stana.

Aplikaciju u startu skinulo milion ljudi 

Pomoćnik direktora Sektora za informacione i komunikacione tehnologije Poreske uprave (PU) Saša Dulić  kazao je da su mnogi sumnjali da jedna nagradna igra može da se organizuje preko mobilne aplikacije i da će  zbog toga starija populacija biti nezainteresovana, ali desilo se suprotno.

- Ovo je prva mobilna aplikacija u Srbiji u bilo kojoj oblasti, koja je u samo deset dana od dana lansiranja imala već milion preuzimanja na sve tri platforme - kazao je on.

Dulić je dodao da je od završetka prvog kruga ove nagradne igre, pa sve do danas, bez bilo kakve medijske kampanje ljudi su nastavili da šalju račune.

- Unapredili smo aplikaciju za skeniranje i sada oko 85 odsto računa su prijavljeni tako, dok je na kraju prvog kruga odnos skeniranih i ručno unetih računa bio 50 prema 50 odsto - objasnio je on.

Član Upravnog odbora NALED-a Svetoslav Atanasov kazao je da ta alijansa ovu nagradnu igru vidi kao sredstvo za podizanje svesti i edukaciju građana zašto je važno plaćati porez i raditi na suzbijanju sive ekonomije.

- Svet se godinama nalazi u ozbiljnoj krizi koja se preliva i na Srbiju. Ta kriza može dovesti do preraspodele privrede i njenog prelaska u sivu zonu, zato je važno boriti se protiv toga. Ključ su transparentna i bezgotovinska plaćanja gde je u Srbiji napravljen veliki pomak - dodao je on.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike