Dinar sad dobar i za Singapurce: Zbog stabilnog kursa srpske hartije i u azijskoj centralnoj banci

21.08.2021

14:10

0

Servisiranje javnog duga sve je jeftinije jer je sve više i onih koji su spremni da ulože u državne hartije Srbije na svetskom tržištu, iako zarade manje n

Dinar sad dobar i za Singapurce: Zbog stabilnog kursa srpske hartije i u azijskoj centralnoj banci
Copyright Profimedia

Srpski dinar, odnosno srpska centralna banka, izdržala je test krize izazvane pandemijom i to se jasno vidi i po tome što su domaće hartije od vrednosti rado viđene u svetu – njihov kupac je i Centralna banka Singapura, javlja RTS.

Relativno stabilne makroekonomske prilike i uspešno korišćenje globalnih okolnosti koje su omogućile jeftino zaduživanje, u Srbiji su omogućile fiskalnu politiku Vlade i monetarnu Narodne banke Srbije koja se ispoljila kroz miran kurs dinara.

Miran jer je Narodna banka od početka godine više kupila deviza, nego što je prodala, i razlika je trenutno 900 miliona evra. To je samo ovogodišnji deo sume od 4,5 milijarde evra, sa koliko je u poslednjih pet godina praktično u Srbiji od rasta dinara „branjen evro“.

Stabilan kurs i javni dug pod kontrolom povećali su kreditni rejting države, koji je sada blizu toga da postane ozbiljan, odnosno da Srbija dobije investicioni rejting kod najvećih svetskih agencija.

Sa boljim rejtingom došle su i manje kamate koje država plaća investitorima za svoje obveznice na svetskom tržištu a na kraju i potvrda iz svetskog finansijskog vrha. Dugoročne dinarske hartije od vrednosti Srbije uključene su u renomirani „JP Morgan indeks“, preko koga je u njih investirala i Centralna banka Singapura.

Još će padati…

– Zahvaljujući širenju baze investitora, koji ulažu u dinarske obveznice prinosi na sedmogodišnju obveznicu Republike Srbije smanjeni su na sekundarnom tržištu tokom jula za 30 baznih poena. Po tom osnovu može se očekivati dodatno smanjenje cene servisiranja javnog duga – navodi guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković.

Narodna banka ističe da je jak dinar rezultat boljeg rada domaćih kompanija. Rastu izvoz, investicije ali i devizni priliv od turizma.

Iz NBS jačanje izvoza koriste kao glavni argument protiv primedbi ekonomista o prejakom dinaru mereno prema srpskoj produktivnosti. Kažu da je ovdašnji model ciljane inflacije i fluktuirajućeg kursa rešenje delomično preuzeto od uspešnog modela Češke.

Pročitajte još:

– Ukoliko vi jačate makroekonomsko okruženje, ekonomsku stabilnost nikakvo jačanje, a nikako jačanje domaće valute za dinar, dva, tri nema efekte na izvoz ili uvoz. Pre svega morate da se fokusirate na te strukturne politike – navodi Milan Trajković, direktor u NBS.

Srbija godišnje ostvaruje spoljno bilansni suficit od oko milijardu evra, zahvaljujući povećanom izvozu i privlačenju investicija. Toliko su povećane i devizne rezerve koje trenutno iznose 14,6 milijardi evra od čega je 12 odsto u zlatu.

Sve to investitorima gaje „garanciju“ da će pare dobiti nazad, i to uz stabilnu i planiranu zaradu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike