Pravo na popuste u radnjama i apotekama ima 1,7 miliona ljudi

11.09.2023

09:39

0

Autor: 24sedam

Danas je počela podela penzionerskih kartica koje donose brojne popuste najstarijim potrošačima

Pravo na popuste u radnjama i apotekama ima 1,7 miliona ljudi
Ilustracija - Copyright TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ

Penzionerske kartice, za koje se dosad prijavilo više od 700.000 penzionera, počele su da se uručuju danas.

Zbog početka raspodele kartica, radno vreme filijala i službi Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) od danas će biti produženo do 18 časova, kako bi se korisnicima omogućilo da što brže preuzmu svoje penzionerske kartice, saopšteno je iz Fonda PIO.


Popusti koje donose penzionerske kartice počeće da važe od 1. oktobra, dok najstariji građani nemaju rok do kada mogu da se prijave za svoju karticu.

Oni koji uzmu karticu mogu da očekuju povoljnosti u prodavnicama i kompanijama koje su potpisale sporazum sa Fondom za penzijsko invalidsko osiguranje (Fond PIO).

Prema navodima iz fonda PIO, dosad su sporazume potpisali sa kompanijama „DIS“, „Tehnomanija“, „Cepter“, „Univereksport“, „Apotekarska ustanova Beograd“, „Planeta sport“, kao i „brojnim javne i privatnim firmama različitih delatnosti“, kao što su sportski centri, institucije kulture, trgovine, turističke agencije, apoteke, zdravstvene ustanove, zanatske radnje i slično.

U „Apotekarskoj ustanovi Beograd“ za „Euronews“ kažu da su se pozivu Fonda PIO i Vlade odazvali jer podržavaju socijalno usmerene inicijative.

- Želimo da penzionerima, koji značajan deo prihoda izdvajaju na kupovinu farmaceutskih proizvoda, smanjimo teret na budžet. Oni će moći da računaju na popust od 20 posto za kupovinu svih proizvoda koji proizvedu naše laboratorije. Mi imamo preko 150 proizvoda. Kada kažem naši proizvodi, tu ne mislim na lek, jer se popust na lek ne može dati ni u privatnim ni u državnim apotekama, već je to sve ono što mi zovemo ne-lek, a tu spadaju suplementi, vitamini, kreme - rekao je Nikola Prelević, direktor „Apoteka Beograd“.

Kako do kartice?

Personalizovane penzionerske kartice izdaju se na osnovu elektronski podnetog zahteva, koji se može uputiti na zvaničnom sajtu Fonda www.pio.rs ili u organizacionoj jedinici Fonda.

Penzioneri za svoju karticu mogu da se prijave na više načina. Mogu to da učiniti onlajn preko sajta Fonda, zatim u filijalama Fonda, kao i na šalterima svih 1.530 pošta širom zemlje.

Kartica je besplatna a procedura izdavanja penzionerske kartice je jednostavna i ne zahteva puno vremena.

Elektronski zahtev popunjava se veoma jednostavno, jednim klikom, a potrebna su tri lična podatka - JMBG broj, broj telefona i mejl adresa.

Kada se kartica izradi, penzionera obaveste iz Fonda PIO i on je podiže u svojoj filijali.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike