Raspravlja se o minimalcu: Danas dogovor sa sindikatima, ili sama odlučuje Vlada

07.09.2023

12:00

0

Glavna tačka dnevnog reda biće donošenje odluke o visini minimalne cene rada - neto po radnom času za 2024. godinu.

Raspravlja se o minimalcu: Danas dogovor sa sindikatima, ili sama odlučuje Vlada
Ministar finansija Siniša Mali - Copyright Tanjug/prinstcreen

Na sednici Socijalno-ekonomskog saveta, koja se održava u Palati Srbija, glavna tačka dnevnog reda je donošenje odluke o visini minimalne cene rada - neto po radnom času za 2024. godinu.

Sednicom predsedavati predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović, a prisustvuje u ime Vlade, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković i potpredsednik Vlade Srbije i ministar finansija Siniša Mali i ministarka zdravlja Danica Grujičić.

Sindikate, odnosno radnike, predstavljaju, pored Ljubisava Orbovića i predsednica UGS "Nezavisnost" Čedanka Andrić, a Uniju poslodavaca Srbije predsednik Miloš Nenezić i počasni predsednik Nebojša Atanacković.

Ministar finansija Mali je objavio ranije da će početkom septembra biti poznat tačan iznos minimalne zarade i da će to "svakako biti najveće procentualno povećanje u istoriji".

 - Važno je da to povećanje bude balansirano, kako bismo održali punu zaposlenost. Zahvaljujem se poslodavcima i sindikatima na konstruktivnom dijalogu - objavio je Mali na Fejsbuku.

Ministarstvo finansija predložilo je da se minimalac u narednoj godini poveća za 17,8 odsto, na 47.154 dinara, a predstavnici sindikata na 52.000, koliko košta i minimalna potrošačka korpa. 

Istovremeno je vlada predstavnicima poslodavaca ponudila da se neoporezovani deo zarade poveća sa 21.700 na 25.000 dinara.

Minimalna zarada u Srbiji ove godine povećana je za 14,3 odsto i ona trenutno iznosi oko 40.000 dinara.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike