Ništa od stizanja potrošačke korpe: Poslodavci i sindikati bez dogovora, država nudi 35.012

23.08.2021

12:38

0

Predstavnici Ministarstva finansija, sindikata i poslodavaca ni na današnjem, drugom sastanku nisu postigli dogovor o visini mininalne cene rada za 2022. godin

Ništa od stizanja potrošačke korpe: Poslodavci i sindikati bez dogovora, država nudi 35.012
Copyright Profimedia

Kako je rečeno Tanjugu nakon sastanka, predstavnici Ministrstva finansija predložili su da minimalna cena rada bude 35.012 dinara, a s tim predlogom se predstavnici sindikata nisu saglasili i ostali pri stavu da cena mora biti izjednačena sa minimalnom potrošačkom korpom, 39.000 dinara.

Poslodavci su ostali pri stanovištu da minimalna cena rada za iduću godinu bude oko 34.000 dinara, ali i da bi pristali na veći minimalac ukoliko ih država oslobodi određenih parafiskalnih nameta.

Pročitajte još:

Po svemu sudeći, ponoviće se završnica iz prethodnih godina, kada je Vlada presudila sa svojim predlogom koji je negde između zahteva sindikata i poslodavaca koji bi da, po pravilu, zadrže “status kvo”.

Neće se, tako, ostvariti nada sindikata da bi ove godine nešto drugo moglo da bude presudno “na vagi”.

– Prošlo je više od tri godine kako su se poslodavci, sindikati i vlada dogovorili da se 2020. minimalna zarada izjednači sa minimalnom potrošačkom korpom. Taj rok je prošao, a mi nismo ni blizu. Možda će ovog puta biti drugačije jer postoji pritisak javnosti da se minimalac razumnije poveća, a poslodavci i stručna javnost mogućnost za to vide u smanjenju poreskog opterećenja. Na kraju, bliže se i izbori – rekao je pred početak pregovora za 24sedam Zoran Stojiljković, predsednik Ujedinjenih granskih sindikata “Nezavisnost“.

Sledeći, treći, sastanak o visini minimalne cene rada za iduću godinu biće održan u petak, 27. avgusta.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike