Narodna banka sutra odlučuje o kamati: Da li nas čeka novi skok?

12.07.2023

19:45

0

Iako je inflacija blago usporila, neizvesno je da li će NBS doneti odluku da zadrži referentnu stopu na nivou od 6,25 odsto

Narodna banka sutra odlučuje o kamati: Da li nas čeka novi skok?
Ilustracija - Copyright Profimedia

Narodna banka Srbije će sutra na sednici doneti odluku o referentnoj kamatnoj stopi, od koje će zavisiti dalja "cena" kredita indeksiranih u domaćoj valuti.

Iako je inflacija blago usporila, neizvesno je da li će NBS doneti odluku da zadrži referentnu stopu na nivou od 6,25 odsto, koliko sada iznosi. Takvo pitanje se nameće i zbog prethodne odluke u junu, kada je NBS, uprkos padu inflacije ipak povećala svoju stopu za 25 baznih poena.

Nastavak zaoštrene monetarne politike

Podsetimo, Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) odlučio je, na sednici koja je održana 8. juna, da poveća referentnu kamatnu stopu na nivo od 6,25 odsto. Tada su povećane i stopa na depozitne olakšice, na pet odsto, kao i stopa na kreditne olakšice, na 7,5 odsto.

Kako je obrazloženo, kamate su povećane jer je "potrebno nastaviti sa umerenim zaoštravanjem monetarnih uslova kako ne bi došlo do rasta inflacionih očekivanja i kako bi se osiguralo da se inflacija nađe na opadajućoj putanji i vrati u granice dozvoljenog odstupanja od cilja u horizontu projekcije“.

Inflacija je, podsećaju u NBS, dostigla vrhunac u martu kada je iznosila 16,4 odsto, da bi usporila u aprilu na 15,1 odsto međugodišnje. Poslednji izveštaji statistike pokazuju da je i u maju inflacija dodatno usporila jer je na godišnjem nivou iznosila 14,8 odsto, dok je u junu prema potrošačkim cenama, bila 13,7 odsto, što je danas objavio Zavod za statistiku.

Prošlog meseca je IO NBS istakao da očekuje da će međugodišnja inflacija nastaviti da se kreće opadajućom putanjom, uz znatniji pad u drugoj polovini ove godine. Ulazak inflacije u granice cilja, a to je tri odsto, uz odstupanja od 1,5 odsto u oba smera (od 1,5 do 4,5 odsto), očekuje se sredinom 2024. godine.

Očekivan rast...

Takvom kretanju inflacije, prema oceni Izvršnog odbora, doprineće pre svega efekti prethodnog zaoštravanja monetarnih uslova, slabljenje efekata globalnih faktora koji su vodili rast cena energenata i hrane u prethodnom periodu, usporavanje uvozne inflacije, dolazak nove poljoprivredne sezone, kao i stabilizacija i očekivani pad inflacionih očekivanja.

Prema rečima ekonomskih analitičara, povećanje referentne kamate je očekivano jer je inflacija još uvek visoka. S druge strane, kako kažu, ne mora da znači da će se rast kamate NBS direktno odraziti na porast kamata kredita u dinarima.

Profimedia
 

Naime, ukoliko banke procene da im tražnja za kreditima pada, moraće da zadrže ili smanje kamatne stope.

Ipak, prema podacima NBS, prosečna kamata na dinarski kredit stanovništvu porasla je sa januarskih 13,13 na 13,76 odsto u aprilu, a prosečna za keš kredit sa 14,11 na 14,52 odsto. Pre godinu dana kamate je bila za gotovo 40 odsto manja.

Za privredu su kamate na dinarske kredite do pet godina, u istom periodu, stigle na nivo od 9,12 odsto. To je rast od 104 odsto za samo godinu dana.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike