Indijska banka postala četvrta najveća u svetu

04.07.2023

09:45

0

Autor: 24sedam

Spajanjem sa hipotekarnim zajmodavcem, "HDFC" stala u globalni red odmah iza Benk of Amerika

Indijska banka postala četvrta najveća u svetu
Copyright Profimedia

Najveći privatni zajmodavac u Indiji, „HDFC Banka“, završila je kupovinu svoje matične kuće „Hausing divelopment fajnans korporejšen“, najvećeg hipotekarnog zajmodavca u zemlji.

Spajanje je stupilo na snagu 1. jula, nakon odobrenja akcionara i regulatora a novi privredni entitet sada ima tržišnu kapitalizaciju od približno 172 milijarde dolara.

Spojeni entitet biće četvrta najveća svetska banka po tržišnoj kapitalizaciji – iza „JP Morgan Čejs“, „Industrijske i komercijalne banke Kine“ i „Benk of Amerika“, smatraju analitičari.

- Ovo je odlučujući događaj na našem putu i ​uveren sam da će nam naša kombinovana snaga omogućiti da stvorimo holistički ekosistem finansijskih usluga - rekao je u petak Saši Jagdišan, izvršni direktor „HDFC banke“.

Spajanje je obavljeno u subotu, oko 15 meseci nakon što je ugovor prvi put objavljen.
„HDFC banka“ je u aprilu prošle godine objavila da će kupiti svoju matičnu kompaniju, najvećeg zajmodavca za stambeno finansiranje u Indiji, u ugovoru o svim akcijama vrednim 40 milijardi dolara, prenosi Investitor.me.

U prezentaciji „HDFC“ investitorima, hipotekarni zajmodavac je istakao da ova sinergija uključuje pristup nižim troškovima finansiranja, operativnu efikasnost i širu distributivnu mrežu „HDFC“.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike