Siniša Mali: Prepoznati smo kao zemlja čiji građani znaju kako se troši javni novac

28.06.2023

14:58

0

Ministar je rekao da je ovo potvrda do sada sprovedenih reformi u oblasti javnih finansija

Siniša Mali: Prepoznati smo kao zemlja čiji građani znaju kako se troši javni novac
Ministar Siniša Mali - Copyright Pixabay Tanjug/Vladimir Šporčić

Ministar finansija Siniša Mali rekao je danas da je Srbija prepoznata kao zemlja čiji građani znaju kako se troši javni novac, nakon što je američki Stejt department objavio izveštaj da Srbija transparentno upravlja državnim novcem.

U najnovijem godišnjem izveštaju Stejt departmenta, nakon analize da li se ispunjava minimum zahteva fiskalne transparentnosti i da li su dokumenti javno dostupni i pouzdani, ocenjeno je da Srbija jeste zemlja koja transparentno upravlja državnim novcem i ispunjava zahteve fiskalne transparentnosti, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Mali je rekao da je ovo dobra vest koja je, kako je ocenio, potvrda do sada sprovedenih reformi u oblasti javnih finansija:

"Ovaj izveštaj znači da smo prepoznati kao zemlja čiji građani znaju kako se troši javni novac, a bez toga nema efikasnog upravljanja javnim finansijama", istakao je Mali.

Kako se navodi u izveštaju, fiskalna transparentnost daje uvid građanima kako se troše državni i poreski prihodi i predstavlja kritičan element efikasnog upravljanja javnim finansijama.

Transparentnost u javnim finansijama

Minimum transparentnosti, prema ovom izveštaju, znači da su budžetski dokumenti javno dostupni, sadržajno kompletni i generalno pouzdani.

Takođe, minimum transparentnosti podrazumeva i objavljivanje podataka o javnom dugu, kao i postojanje transparentnog procesa za dodelu ugovora sa Vladom i dozvola za eksploataciju prirodnih bogatstava.

Fiskalna transparentnost podstiče veću odgovornost Vlade pružanjem uvida u budžet, pomaže građanima da imaju odgovornu vlast i omogućava bolju javnu debatu - navodi se u izveštaju.

Povećanje fiskalne transparentnosti, kako je ocenjeno, donosi jasne ekonomske i razvojne koristi, pruža informacije donosiocima zakona, privatnim tržištima, civilnom sektoru i građanima koji učestvuju u donošenju finansijskih odluka.

Vlade koje imaju veću fiskalnu transparentnost lakše dolaze do kredita na domaćim i inostranim tržištima, manje su podložne destabilizujućim dugovima i deficitima i bolje mogu da se nose sa rizicima u fiskalnoj sferi, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo podseća da po izveštaju, 69 zemalja, skoro polovina posmatranih od ukupno 141, nije ispunilo zahtevane kriterijume i ocenjene su kao nedovoljno transparentne.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike