Evro i dalje svetska valuta Br. 2

24.06.2023

10:17

0

Autor: 24sedam

Valuta evrozone zadržala status druge globalno najvažnije

Evro i dalje svetska valuta Br. 2
Ilustracija - Copyright Profimedia

Evro je po važnosti zadržao status druge svetske valute i u 2022. godini, i tražen je i korišćen u razmeni najviše posle američkog dolara, objavila je Evropska centralna banka (ECB).

Panevropska valuta je uspela da očuva stabilnost uprkos visoke inflacije globalno i u Evropi i posledica ruske invazije na Ukrajinu. Statu je očuvan i pored nastojanja zemalja BRIKS-a da nađu bar u međusobnoj trgovini zamenu za dolar ali i evro.

- Evro je u međunarodnoj ulozi bio otporan i u 2022. godini, uprkos nizu novih šokova - rekla je Kristin Lagard, predsednica ECB.

U 2022. udeo evra u službenim deviznim rezervama širom sveta, usklađen za devizne kurseve, povećao se za pola procentnog poena – na 20,5 odsto, dok je dolar bio čak 59 odsto.

Šefica ECB upozorava da, ipak, status druge međunarodne valute ne treba uzimati zdravo za gotovo.

- U novom okruženju je još veća odgovornost na evropskim zvaničnicima da stvore uslove za prosperitet evra - kazala je Lagard.

Evropski regulatori iz Brisela i Frankfurta, gde je sedište ECB, već se duže vreme zalažu za ubrzanu integraciju tržišta novca i kapitala unutar evrozone. Evropska komisija smišlja planove za taj projekt još od 2015. godine, ali sprovođenje ide teško.

- Dalja evropska ekonomska i finansijska integracija biće ključna za jačanje otpornosti međunarodne uloge evra u uslovima potencijalno izraženijih podela u svetskoj ekonomiji – istakao je Fabio Paneta, član izvršnog odbora ECB-.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike