Širi se nuklearka "Pakš", Evropska komisija dala odobrenje: Mađarska gradi nove reaktore sa Rusijom

27.05.2023

11:30

0

Mađarska u toj elektrani proizvodi oko polovine svoje energije, a nuklearno gorivo elektrana dobija iz Rusije

Širi se nuklearka "Pakš", Evropska komisija dala odobrenje: Mađarska gradi nove reaktore sa Rusijom
Ilustracija - Copyright Pixabay

Mađarska je od Evropske komisije dobila odobrenje za izmenu i dopunu izgradnje, kao i ugovore o finansiranju planiranih novih reaktora u nuklearnoj elektrani "Pakš", izjavio je danas ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

On je rekao da su novi reaktori u elektrani osnovna snaga mađarskog snabdevanja električnom energijom, i da bi mogli da počnu sa radom početkom sledeće decenije, preneo je "Rojters".

Elektrana je smeštana kod Dunava, na oko pet kilometara od grada Pakš, 75 kilometara od severne granice sa Hrvatskom.

Mađarska nuklearna elektrana "Pakš" ima četiri mala ruska reaktora VVER 440 s ukupnim kapacitetom od oko 2.000 megavata, koji su počeli s radom između 1982. i 1987. godine.

U toj elektrani proizvodi oko polovine svoje energije, a nuklearno gorivo elektrana dobija iz Rusije.

Prema ugovoru potpisanom 2014. godine s Rusijom, Mađarska namerava da proširi elektranu "Pakš" s dva VVER reaktora ruske proizvodnje od kojih je svaki kapaciteta 1,2 gigavata.

Podsetimo, šef mađarske diplomatije Peter Sijarto je u martu posetio Moskvu i izjavio da je sa potpredsednikom ruske Vlade Aleksandrom Novakom razgovarao o nedopustivosti sankcija protiv ruske nuklearne energetike.

Sijarto se tada, takođe, sastao i sa generalnim direktorom državne korporacije "Rosatom" Aleksejem Lihačovom i razgovarao o daljim koracima u vezi sa realizacijom projekta izgradnje nuklearne elektrane "Pakš 2", kao i drugim aspektima kompleksne saradnje u nuklearnoj oblasti.

Mađarski ministar je nakon razgovora sa direktorom "Rosatoma" izjavio da novi blokovi "Pakš 2" moraju biti izgrađeni što brže, bez obzira na razne prepreke.

- Moramo da obezbedimo da 'Pakš-2' bude izgrađen što je moguće brže, uprkos različitim preprekama, jer što skorije budu izgrađeni novi blokovi, to ćemo pre biti zaštićeni od potpuno ludih skokova cena na međunarodnom energetskom tržištu - istakao je Sijarto.

Prema njegovim rečima, "čak su i u Briselu shvatili da bez nuklearne energetike nema energetske bezbednosti i evropske zelene tranzicije".

On je tada rekao da će izmenjeni ugovori o izgradnji "Pakš-2" biti dostavljeni Evropskoj komisiji i da se nada da od strane Brisela neće biti prepreka. Ranije, krajem marta, mađarski ministar je izjavio da je u telefonskom razgovoru uverio Novaka da će mađarska Vlada i dalje blokirati sankcije protiv nuklearne energetike.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike