Bez dogovora u Nemačkoj: Nacrt za dve preostale nuklearke još uvek na stolu

10.10.2022

20:12

0

To komplikuje energetske planove Nemačke za zimu

Bez dogovora u Nemačkoj: Nacrt za dve preostale nuklearke još uvek na stolu
Gasovod - Copyright AP Photo Michael Probst

Nemačka vlada zbog političkih nesuglasica danas nije uspela da odobri nacrt zakona o stavljanju dve poslednje nuklearne elektrane u rezervu nakon planiranog gašenja, saopštilo je Mnistarstvo ekonomije.

To komplikuje energetske planove Nemačke za zimu, koja namerava da završi postupno ukidanje nuklearne energije do kraja ove godine, ali kolaps u snabdevanju energijom iz Rusije zbog rata u Ukrajini, naterao je vladu da dve elektrane zadrži u pripravnosti do aprila, prenosi Rojters.

Današnja odluka odložena je zbog prigovora ministarstva finansija, jer Partija slobodnih demokrata zahteva duži vek trajanja reaktora, rekao je izvor britanskoj agenciji.

24sedam/Profimedia
 

Nesuglasice u nemačkoj vladi mogle bi da ugroze moguće produženje životnog veka elektrane Isar II, rekao je portparol Ministarstva ekonomije.

- To znači da se ne može održati gust raspored postupka - rekao je portparol, dodajući da su operateri elektrane o kašnjenju danas obavešteni.

Nuklearna elektrana Isar II trebalo je da bude van mreže za nedelju dana održavanja od 21. oktobra u pripremi za produženje životnog veka do marta 2023. godine, saopštila je kompanija prošlog meseca nakon što je prijavila curenje na lokaciji.

- Operateru postrojenja potrebna je jasna odluka o vladinim panovima pre početka održavanja - rekao je portparol Ministarstva privrede.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike