Bajden potpisao zakon, SAD izbegle blokadu vlade

01.10.2021

08:34

0

Od 1980. godine, američka federalna vlada "zatvorena" je 21 put zbog nedostatka dogovora o budžetu, a ovo je bilo prvo potencijalno zatvaranje vlade u mandatu predsednika Džozefa Bajdena

Bajden potpisao zakon, SAD izbegle blokadu vlade
Profimedia

Američki predsednik Džo Bajden potpisao je zakonski predlog o privremenom finansiranju vlade do 3. decembra koji je Kongres prethodno usvojio, čime je izbegnuto delimično zatvaranje federalnih institucija i nastavljeno finansiranje vlade.

- Postoji još mnogo toga što moramo učiniti, ali usvajanje ovog zakona nas podseća da je saradnja dve stranke moguća i daje nam vreme da usvojimo dugoročno finansiranje kako bi naša vlada funkcionisala i radila za američki narod - navodi se u Bajdenovom saopštenju objavljenom nakon potpisivanja zakona.

Predlog zakona je prvo odobren u Senatu sa 65 glasova za i 35 protiv, a zatim i u Predstavničkom domu gde je imao podršku 254 članova, dok je 175 bilo protiv.

Osim nesmetanog rada američke Vlade, predlog o njenom privremenom finansiranju predviđa pomoć od 28,6 milijardi dolara područjima koja su pretrpela posledice prirodnih nepogoda i požara, a uključen je i novac od 6,3 milijarde dolara za izbeglice iz Avganistana.

Od 1980. godine, američka federalna vlada "zatvorena" je 21 put zbog nedostatka dogovora o budžetu, a ovo je bilo prvo potencijalno zatvaranje vlade u mandatu predsednika Džozefa Bajdena.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: A. B.