Siniša Mali: Podrška kineskih partnera velikim srpskim projektima

25.04.2023

16:41

0

Ministar finansija Srbije i predsednik kineskog osiguravajućeg društva Sinosure Hetai Šeng potpisali su danas Memorandum o razumevanju

Siniša Mali: Podrška kineskih partnera velikim srpskim projektima
Potpisivanje Memoranduma - Copyright Tanjug

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar finansija Siniša Mali i predsednik kineskog osiguravajućeg društva Sinosure Hetai Šeng potpisali su danas Memorandum o razumevanju koji će biti osnova za kasnije definisanje kvote osiguranja za 2023. godinu za projekte kao što su “Beogradski metro”, “Nacionalni stadion”, “Čista Srbija”.

- U poslednjoj deceniji smo u Srbiji pokrenuli velike infrastrukturne projekte, povezali smo zemlju auto-putevima i započeli kapitalne projekte poput izgradnje beogradskog metroa. Zato nam je važan dobar partner u tom poslu, kao što je Sinosure. Ovaj memorandum je bitan za Srbiju i Kinu, naše dve prijateljske zemlje koje mnogo sarađuju naročito u izgradnji infrastrukture. Ostvarujemo i veliku trgovinsku razmenu, a trenutno pregovaramo i o Sporazumu o slobodnoj trgovini koji će dodatno intenzivirati našu ekonomsku saradnju - rekao je Siniša Mali u Palati Srbija nakon potpisivanja Memoranduma.

Kapitalan značaj projekata

On je istakao da u ovom trenutku veliki broj kineskih kompanija radi na gradilištima širom zemlje zbog čega je ovaj vid podrške, kako je rekao, još značajniji. Potpredsednik Vlade se zahvalio na dosadašnjoj saradnji sa ovim osiguravajućem društvom i istakao da su veliki projekti, kakav je upravo izgradnja metroa u Beogradu, od kapitalnog značaja za nastavak razvoja Srbije.

Šeng je istakao da su Kina i Srbija kroz istoriju pokazale da su dobri prijatelji i partneri.

- Sada nas veže i čelično prijateljstvo, a pod vođstvom naša dva predsednika razvilo se strateško partnerstvo na obostranu korist naših država, posebno od kako smo konkretizovali saradnju kroz inicijativu 'Pojas i put' - rekao je Šeng.

On je dodao da saradnja Srbije i Kine ima veliki potencijal naročito u oblasti infrastrukture, te da projekti koje podržava ova osiguravajuća kuća zadovoljavaju infrastrukturne potrebe Srbije i od značaja su za unapređenje ekonomske saradnje.

Tanjug
 

China export & credit insurance corporation (Sinosure) je osiguravajuće društvo koje je 2001. godine osnovala i podržala kineska država radi promovisanja spoljnoekonomskog i trgovinskog razvoja i saradnje Kine. Osiguranjem izvoznih kredita od rizika neplaćanja, Sinosure promoviše kineski izvoz roba, tehnologija i usluga, posebno izvoz visokotehnoloških i kapitalnih proizvoda sa visokom dodatom vrednošću, kao što su mehanički i električni proizvodi.

Glavni proizvodi i usluge uključuju srednjoročno i dugoročno osiguranje izvoznih kredita, osiguranje prekomorskih investicija, osiguranje kratkoročnih izvoznih kredita, osiguranje domaćih trgovinskih kredita, obveznice i garancije i reosiguranje u vezi sa osiguranjem izvoznih kredita, upravljanje potraživanjima i drugo.

U Srbiji su do sada Sinosure polisom osigurani projekat izgradnje toplodalekovoda, projekat izgradnje državnog puta Loznica – Valjevo – Lazarevac, deonica Iverak – Lajkovac, projekat „Čista Srbija“ za 11 opština, projekat sakupljanja i prečišćavanja otpadnih voda centralnog kanalizacionog sistema grada Beograda, izgradnja novog čeličnog lučnog mosta na Savi.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike