Siniša Mali: Digitalizacijom unapređujemo rad carine

18.04.2023

15:41

0

Autor: 24sedam

Mali je naglasio da su već završeni projekti uvođenja e-faktura i e-fiskalizacije, kao i da će digitalizacijom carine u tom smislu biti zaokružen jedan važan proces u privredi

Siniša Mali: Digitalizacijom unapređujemo rad carine
Siniša Mali sa Kuniom Mikurijem - Copyright Tanjug

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar finansija Siniša Mali razgovarao je danas sa generalnim sekretarem Svetske carinske organizacije Kuniom Mikurijem o unapređenju rada Uprave carina i o njenoj digitalizaciji, kao i o jačanju kadrovskih kapaciteta.

Ministar Mali je rekao da je digitalizacija carine inicirana pre nekoliko godina i da je već urađeno mnogo, ali i da može da se uradi mnogo više, kao i da će na taj način biti unapređen njen rad. Dodao je da će reforma carine biti impresivna i da će Srbija biti primer drugim zemljama.

Tanjug
 

Mali je naglasio da su već završeni projekti uvođenja e-faktura i e-fiskalizacije, kao i da će digitalizacijom carine u tom smislu biti zaokružen jedan važan proces u privredi.

Ministar je istakao i da su u pripremi novi sporazumi o slobodnoj trgovini koji će omogućiti da privredni rast u Srbiji bude još veći i dodao da se grade nove fabrike, novi auto-putevi, što sve doprinosi privrednom rastu i atraktivnosti zemlje za ulaganje.

Takođe, ministar Mali je napomenuo i da je zabeležen rekordni nivo stranih direktnih investicija (SDI) od čak 4,4 milijarde evra u 2022. godini, kao i da je u prva tri meseca ove godine veći priliv SDI nego u istom periodu prošle godine.

Tanjug
 

Generalni sekretar Svetske carinske organizacije Kunio Mikurija rekao je da „granice dele, a carine povezuju“, naglasivši da je važno da se sprovede digitalizacija carine, kao i da se u tom smislu implementiraju međunarodni standardi. Mikurija je naveo i da je ključno ulaganje u kadrove, kako bi oni bili motivisani, osposobljeni, i kako bi što efikasnije radili svoj posao.

Mikurija je podržao inicijativu „Otvoreni Balkan“ koja podrazumeva brži i lakši protokol roba, ljudi i usluga i ocenio da je Srbija regionalni lider u ekonomiji. On je izrazio nadu da može da se utiče i na druge zemlje u regionu da ojačaju svoje ekonomije. Sastanku je prisustvovao direktor Uprave carina Branko Radujko.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike