Zlato ponovo sve skuplje, ali nema više "paničara"

29.03.2023

19:35

0

Cena zlata ponovo raste na svetskom tržištu s produženjem krize, ali sada nema toliko kupaca koji bi da panično "pobegnu u zlato“ kao što je to bilo pre godinu dana

Zlato ponovo sve skuplje, ali nema više "paničara"
ilustracija - Copyright Profimedia

Berze akcija nikako da se oporave od krize, najveće ekonomije sveta gledaju da ne zaglibe u recesiju, inflacija odbija da popusti i pored podizanja kamatnih stopa centralnih banaka, bankarska kriza… čak su i cene nekretnina počele da padaju u svetu.

U ovakvim neizvesnim okolnostima izgleda da je samo zlatu dobro. Vrednost ovog plemenitog metala, tradicionalne sigurne luke u vreme krize, ponovo je počela da raste. Nakon pada u poslednjem tromesečju prošle godine, zlato je ponovo u uzletu u 2023.

Samo u martu vrednost mu je porasla gotovo 10 odsto, i trenutno se kotira na 1.970 dolara za finu uncu. Onaj ko je, na primer, za Novu godinu sebi kupio zlato za 1.000 evra, danas u sefu ima 117 evra više. Ali ne može očekivati da će sa sigurnošću ovu godinu završiti u velikom plusu, jer gledano za prethodnih 12 meseci, zarada je zbog oscilacije cene „samo„ 44 evra. I sve to nije ništa neuobičajeno za zlato, kažu za 24sedam iz zlatare „Gold“, regionalnog dilera zlata za ulaganje.

Screenshot: Bloomberg
Velike oscilacije: Cena zlata u poslednjih godinu dana

- Cena zlata trenutno jako fluktuira na dnevnom nivou, ali to ne brine iskusne ulagače u zlato, pa je tražnja kod nas, rekao bih, umerena ali stabilna. Naravno, nema kupaca kao kada je počela ukrajinska kriza, ali kupovine ima i interesovanje se uvećava iz godine u godinu – kaže nam Ranko Jocović, vlasnik „Golda“.

Bankarska kriza održala cenu zlata

Za poslednji porast cene zlata u svetu analitičari „krive“ pretnju bankarske krize, izazvane pre svega kolapsom pojedinih banaka u SAD, kao i problemom „Kredi Svisa“ u Evropi. Cena je doduše malo popustila prethodnih dana, ali izgledi nisu jasni ni onima dublje upućenim.

Na 1.900 ili preko 2.000 dolara?

Ni analitičari nisu načisto kuda će nadalje cena zlata, čak i kada se gleda samo u odnosu na Federalne rezerve. U „Makerieu“ (Macquarie) su u noti investitorima napisali da očekuju da će FED dati prioritet vraćanju inflacije u željeni okvir i da će držanje visoke referentne kamate značiti i slabije cene zlata u drugoj polovini 2023.

Nasuprot tome je nota proizvođača i trgovca „MKS PAMP“, u kojoj se kaže da će FED morati da bira između visoke inflacije, recesije ili finansijske nestabilnosti, a svako od ovih rešenja može da zlato podigne na rekordni nivo od 2.070 dolara ove godine.

- Videli smo prirodno povlačenje cene zlata nakon što su propala očekivanja da će ono da probije vrednost od 1.975 dolara. Ali neki investitori će svakako zadržati zlato kod sebe, za svaki slučaj, da se ne pojavi još neki „kostur u plakaru“ kao što su sada banke – prenosi Rojters stav Meta Simpsona, starijeg analitičara u „Siti indeks“.

Ranko Jocović kaže da na ulaganje u Srbiji u zlato nije uticalo izbijanje bankarske krize u svetu.

- To je tražnju diglo praktično samo nekoliko dana. Naši redovni klijenti su finansijski obrazovani kupci na koje ti ekstremni događaji ne utiču. Oni kupuju zlato s namerom da ga drže na dugi rok, najmanje dve godine, i to ne novcem koji bi mogao da im bude potreban brzo, upravo zbog rizika fluktuacije cene. Oni koji kupuju zlato kada se nešto dogodi i cena mu skoči, a onda brzo prodaju čim cena padne, u velikom su riziku od gubitka – objašnjava Jocović.

Što je duži rok na koji se ulaže u zlato, to je i rizik manji, pokazuju istorijski podaci. Za poslednjih pet godina vrednost zlata je porasla sa 1.350 na današnjih 1.990 dolara, odnosno 46 odsto.

Screenshot: Bloomberg
Vraćanje ka koti 2.000: Cena zlata u poslednjih pet godina

 

Doduše, na berzi se moglo zaraditi više, jer tamo je petogodišnji rast 52 odsto (prema indeksu S&P 500), ali na kratak rok i izgubiti, pošto je pad u poslednjih godinu dana veći od 14 odsto.

Moglo se „zaraditi“, odnosno očuvati vrednost imovine, čemu zlato prevashodno služi, i na nekretninama kojima je u pet godina vrednost generalno takođe dramatično porasla, ali Jocović ukazuje na neke bitne razlike.

- Mogli bismo da gledamo zlato kao pandan nekretninama, samo što je kod zlata prednost to što nema poreza na promet pri kupovini, nema ni plaćanja godišnjeg poreza na imovinu, nema ni amortizacije, odnosno gubitka vrednost samim protokom vremena i korišćenjem, a skladišni troškovi su minimalni – nabraja naš sagovornik.

I firme otkrile zlato

Ranko Jocović ima još jednu zanimljivu napomenu koja se tiče razvoja domaćeg tržišta investicionog zlata. Zlato su tokom poslednje krize, pored građana, „otkrile“ i kompanije.

- Sve je više pravnih lica koja ulažu gotovinu u zlato, štiteći tako svoju poslovnu akumulaciju, odnosno dobit koja bi im stajala na tekućem računu. Ranije su te pare ulagali u investicione nekretnine, a sada značajno više ulažu u zlato jer je znatno likvidnije, odnosno brzo može da se unovči, za razliku od zgrade ili poslovnog prostora – objašnjava sagovornik 24sedam.

Naravno, građani ,a pogotovo oni neiskusni i koji kupuju „na malo“, trebalo bi da budu svesni i nekih „sitnica“ kada je kupovina investicionog zlata u pitanju. Prva je da cena sa spot, odnosno tržišta za trenutnu kupovinu, nije i ona koju ćete platiti za polugu zlata kod lokalnog dilera.

Ta svetska cena je za od osam do deset odsto manja od one lokalne. Na primer, poluga od 10 grama u Srbiji košta 635 evra, dok je cena 10 grama zlata na berzanskom spot tržištu 583 evra.

Ali ni to nije problem, jer razlika u ceni po kojoj se kupuje i po kojoj se prodaje zlatna poluga, medaljon ili nešto treće, kada dođe vreme da se pretoči u novac, jeste stabilna i iznosi od dva do 2,5 odsto.

Koliko će se na zlatu zaraditi ili izgubiti, zavisi i od odnosa dolara, u kojem se cena izražava u svetu, i evra, odnosno dinara, u kojima se ono kupuje.

Srećom, razlika koja se postigne je i krajnja dobit, jer na zlato ne ide porez na kapitalnu dobit od 15 odsto koji plaćate kada, na primer, kupite pa prodate stan, akcije neke kompanije ili kriptovalute.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike