Stigle cene benzina za narednu nedelju

24.03.2023

09:34

0

Autor: S. G.

U Srbiji je još na snazi Uredba o ograničenju cena goriva

Stigle cene benzina za narednu nedelju
Ilustracija - Copyright Profimedia

Početkom ove nedelje cena barela na londonskom tržištu pala je gotovo 12 odsto, na 72,97 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 13 odsto, na 66,74 dolara.

Najniža cena nafte bila je, prema podacima portala oilprice.com koji u realnom vremenu pokazuje kretanje cena, 70,7 dolara po barelu za brent i 64,7 dolara za američku wti naftu. Još ranije, pre dve nedelje, cena nafte na svetskim berzama pala je sa 86,2 dolara za barel brenta na oko 75 dolara, koliko se kotirala i jutros, prema podacima oilprice.com. To znači da se u međuvremenu malo "oporavila".

Šta nas čeka...

U Srbiji smo zbog ovakvog kretanja cene nafte prošlog petka imali pojeftinjenje, a danas su nam cene šarolike. Naime, u narednih sedam dana litar benzina BMB95 na domaćim pumpama koštaće najviše 176 dinara, a evrodizela 188 dinara za litar.

Prošlog petka je litar benzina BMB95 koštao najviše 174 dinara, a evrodizela 190 dinara za litar, što znači da je benzin poskupeo a dizel pojeftinio za dva dinara.

Ilustracija: 24sedam/G.M.Š.
 

U Srbiji su maloprodajne cene na pumpama određene prema Uredbi o ograničenju cena goriva, koja je doneta sredinom februara prošle godine, a kojoj je važnost produžena do 31. marta.

Kako se formira cena?

Uredba propisuje da se cena derivata formira na osnovu srednje veleprodajne cene koju utvrđuje Ministarstvo energetike i rudarstva. Ova cena se zasniva na prosečnoj veleprodajnoj ceni u Srbiji, na koju se dodaje odobrena maloprodajna marža i PDV.

Za formiranje veleprodajne cene ne uzima se u obzir fabrička cena domaće rafinerije, već prosek kotacija cena određenog goriva na berzi za tržište Mediterana (PLATTS CIF Mediteran, za luku u Đenovi/Laveri).

Cenu koju odredi Ministarstvo energetike potvrđuje Ministarstvo unutrašnje trgovine, i kada je ono objavi na svom sajtu, petkom najkasnije do 15 časova, ona postaje zvanična cena za sledećih sedam dana.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike