Svetska banka odobrila Srbiji dva zajma vredna skoro 220 miliona evra

10.03.2023

09:45

0

Prvi zajam odnosi se na zelenu tranziciju, vredan 149,9 miliona evra, a drugi za unapređenje upravljanja javnim finansijama za pružanje usluga i zeleni rast u iznosu od 69 miliona evra

Svetska banka odobrila Srbiji dva zajma vredna skoro 220 miliona evra
Ilustracija - Copyright Pixabay

Odbor izvršnih direktora Svetske banke odobrio je juče prvi programski razvojni zajam za zelenu tranziciju, čime je obezbeđeno 149,9 miliona evra za podršku pojačanim nastojanjima Srbije da unapredi svoje institucije javnog sektora na putu ostvarivanja otpornijeg, zelenijeg i inkluzivnijeg ekonomskog rasta koji će ostati održiv i za buduće generacije, navodi se u saopštenju Svetske banke.

- Vlada Srbije je načinila veliki korak napred na putu ka pretvaranju zelene tranzicije u stvarnost, a ova aktivnost, kojom se pruža podrška njenom budžetu, usmerena je na jačanje tih napora. Stvaranje novih i očuvanje postojećih šansi za poslovanje, ali i uvođenje inovacija sa ciljem ekološki čistijeg i otpornijeg privrednog rasta, može biti izazovno ali ima i brojne prednosti - rekao je Nikola Pontara, direktor Kancelarije Svetske banke u Srbiji.

Ubrzanje ka čistoj energiji

Ovaj programski zajam je prvi od dva takva kredita. Njime se pruža podrška reformama javnih politika i institucija kako bi se fiskalno upravljanje bolje uskladilo sa zelenom agendom, i to povećanjem transparentnosti potrošnje budžetskih sredstava za realizaciju klimatskih aktivnosti i zaštitu životne sredine.

Njegov cilj je, kako navodi Svetska banka, da se ubrza tranzicija ka čistoj energiji putem reformi tržišta energenata kako bi se osigurala održivost JP "Elektroprivreda Srbije“ (EPS) i omogućilo brže uvođenje obnovljivih izvora energije, ali istovremeno i zaštitili energetski ugroženi kupci. Kroz ovu aktivnost Srbiji se pruža podrška i da uskladi svoje propise sa standardima EU o klimi i zaštiti životne sredine, sa posebnim naglaskom na upravljanje otpadom i kvalitetom vazduha.

Ovaj zajam je pripremljen u partnerstvu za Francuskom razvojnom agencijom i nemačkom Razvojnom bankom, a obe ove institucije će takođe obezbediti finansijska sredstva Vladi Srbije.

Otporniji model privrednog rasta

Takođe, kako je navela Svetska banka, Odbor izvršnih direktora odobrio je i finansiranje u iznosu od 69 miliona evra za projekat unapređenja upravljanja javnim finansijama za pružanje usluga i zeleni rast.

Ovaj program ima za cilj jačanje osnovnih funkcija upravljanja javnim ulaganjima i unapređenje institucionalnih kapaciteta za ostvarenje zelene tranzicije. U okviru odobrenog programa, pripremljenog u partnerstvu sa Francuskom agencijom za razvoj, pruža se podrška široj strategiji Vlade Srbije za prelazak na zeleniji i otporniji model privrednog rasta. On je usklađen sa Okvirom za partnerstvo Svetske banke sa Srbijom za period od 2022. do 2026. godine, kojim se predviđa podrška za zeleniji budžetski okvir i ostvarenje održivih ulaganja u više sektora.

- Cilj ovog projekta je jačanje temeljnih elemenata sistema za upravljanje javnim finansijama u Srbiji radi povećanja fiskalne transparentnosti i jačanja otpornosti Srbije na šokove. On će istovremeno pomoći državnim organima da budžetski i okvir za javna ulaganja učine zelenijim - zaključio je Pontara.

Pixabay
Neophodan otklon od korišćenja energije iz fosilnih izvora

Ova aktivnost, koja se realizuje u vidu programa za rezultate, pružiće podršku Srbiji u njenim nastojanjima da napusti obrazac visoke energetske intenzivnosti i napravi otklon od korišćenja energije iz fosilnih izvora.

Ona će pomoći Srbiji da uspešno sprovede u delo svoju strategiju niskougljeničnog razvoja i ostvari nacionalno utvrđene doprinose za smanjenje emisija gasova sa efektom staklene bašte.

Pored toga, ovaj program predstavlja i dopunu paralelnoj programskoj operaciji za razvojne politike za zelenu tranziciju u Srbiji, čiji cilj je usvajanje zakonskih i regulatornih izmena neophodnih za pokretanje zelene tranzicije.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike