Dina kartica sve omiljenija: Veliki rast u maloprodaji, još veći onlajn

07.03.2023

10:56

0

Autor: 24sedam

Nacionalni kartični sistem zabeležio još jednu uspešnu godinu sa velikim rastom

Dina kartica sve omiljenija: Veliki rast u maloprodaji, još veći onlajn
Platne kartice - Copyright 24sedam/G.M.

Sistem srpske nacionalne platne kartice, dina kartice ili dinakard (DinaCard), zabeležio je odlične. Čak impresivne rezultate u prošloj godini. Broja transakcija u prodavnicama, na fizičkim prodajnim mestima, u kojima je plaćeno putem dine je veći za 20 odsto a u internet prodaji čak 66 odsto, u odnosu na 2021. godinu, saopšteno je iz Narodne banke Srbije.

Ovoliki rast delom je posledica rasta broja internet prodajnih mesta koja prihvataju dinakard platne kartice, kojih je u ovom trenutku 1.800, a delom činjenice da se dina kartice sada prihvataju na praktično svim POS terminalima i bankomatima u zemlji.

Narodna banka Srbije podseća građane da korišćenje nacionalne platne kartice donosi značajne pogodnosti i prednosti za društvo u celini i iz tog razloga su nacionalni kartični sistemi prisutni  na velikom broju razvijenih tržišta u svetu – u Nemačkoj, Francuskoj, Danskoj, Španiji, Italiji, Norveškoj, Belgiji i dr, a značaj postojanja nacionalnih kartičnih sistema je višestruk.

Kada je sistem nacionalan niži su troškovi koje banke imaju u odnosu na internacionalne, a s obzirom na to da se u praksi troškovi prevaljuju na korisnike - trgovce (preko trgovačke naknade) i građane (preko usluga održavanja tekućeg računa i sl), smanjuju se i troškovi koje plaća društvo u celini.

Na primer, troškovi banaka prema internacionalnim kartičnim sistemima u 2019. i 2020. godini, bili su preko 100 miliona evra, odnosno preko 95 odsto ukupnog prihoda svih kartičnih sistema na tržištu, dok su s druge strane, u tom periodu imali 75 odsto učešća u ukupnom prometu.

Plaćanje karticom na odloženo ali i podizanje keša bez bankomata

Na inicijativu Narodne banke Srbije da se korisnicima ponudi bezgotovinski platni instrument koji će im omogućiti da plaćaju na odloženo omogućeno je plaćanje na rate dina debitnim karticama. Trenutno su u sistemu Banka Poštanska štedionica, NLB Komercijalna banka i Banka Inteza.

Kako su troškovi za procesiranje transakcija u dinakard sistemu daleko niži u poređenju s internacionalnim, kod plaćanja dinom na odloženo ili na rate, trgovci plaćaju značajno nižu trgovačku naknadu. U 2022. godini promet korišćenjem ovog platnog instrumenta povećan je za 32 odsto u odnosu na 2021. godinu.
Dinakard platni sistem u saradnji sa Bankom Poštanskom štedionicom, Unikredit bankom i kompanijama NIS Petrol i Merkator Srbija omogućio je podizanje gotovog novca sa kartice na njihovim prodajnim mestima.

Troškovi banaka prema nacionalnom kartičnom sistemu su u istom periodu iznosili 5,6 miliona evra, odnosno malo iznad pet odsto ukupnog prihoda svih kartičnih sistema na tržištu, dok je s druge strane, u navedenom periodu, nacionalni kartični sistem imao 25 odsto učešća u ukupnom prometu.

Dalje prednosti su da sredstva naplaćena za usluge nacionalnim platnim karticama ostaju u zemlji i ne predstavljaju novčani odliv iz zemlje, već naprotiv, doprinose nacionalnim privredama.

Znati potrebe domaćeg kupca

Ne treba smetnuti s uma ni da su usluge ovako prilagođene lokalnim potrebama. Tu je i pitanje finansijske inkluzije - domaći sistemi se bolje prilagođavaju potrebama domaćih kupaca i trgovaca kroz razvoj novih proizvoda, a time se bezgotovinska plaćanja čine dostupnijim i građanima i privredi, a jedan od uspešnih primera je plaćanje na rate debitnom karticom koja je pandan čekovima.

Veoma važna odlika je da na ovaj način     obezbeđuje nezavisnost finansijskog sistema – izvršavanje transakcija platnim karticama ne zavisi od jednostranih odluka kartičnih sistema (koji su privatne kompanije) jer se obrada i „netiranje“ transakcija karticama internacionalnih kartičnih sistema izvršava van Republike Srbije.

I na kraju, većom konkurencijom sprečava se stvaranje monopola/duopola, koji su karakteristični za tržišta platnih kartica (banke imaju više izbora, internacionalni kartični sistemi ne mogu nametati nepovoljne uslove poslovanja).

Spisak prodajnih mesta na kojima možete plaćati domaćom karticom na internetu možete pronaći na sajtu: www.dinacard.nbs.rs/lista

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike