Mobilni novčanik – vodič za početnike

23.01.2023

08:00

0

Ako do sada niste čuli za mobilne novčanike – dozvolite da vam ih predstavimo. Reč je o modernom načinu plaćanja koji u svakodnevno iskustvo plaćanja unosi novu dozu praktičnosti, jednostavnosti i sigurnosti.

Mobilni novčanik – vodič za početnike
Copyright Promo: Mastercard

Šta je mobilni novčanik?

Mobilni novčanik je digitalizovana platna kartica koja zamenjuje fizičku karticu. Koristi se za beskontaktno plaćanje, tako što se na POS terminal prisloni mobilni telefon. Mobilni telefon tako postaje jednostavno i sigurno sredstvo plaćanja. A kako je 96% svih POS terminala već je beskontaktno, ovaj metod plaćanja moguće je koristi gotovo svugde. Pored toga, za mobilno plaćanje možete koristiti i pametni sat ili sličan uređaj.

Apple Pay, Google Pay i mobilni novčanici banaka izdavaoca Mastercard kartica u ponudi su na našem tržištu, a banke kod kojih ih možete pronaći za sada su: Banca Intesa, Banka Poštanska štedionica, NLB Komercijalna banka, OTP banka, ProCredit banka, Raiffeisen banka, UniCredit banka i Halkbanka.

Kako se aktiviraju mobilni novčanici?

Pre svega, potrebno je da imate instaliranu aplikaciju mobilnog novčanika, u zavisnosti od telefona, odnosno operativnog sistema koji vaš telefon podržava.

Dakle, ako imate iPhone, otvorićete Wallet aplikaciju, kliknuti na ‘+’, kako biste ispratili dalje korake za dodavanje Mastercard kreditne ili debitne kartice.

U slučaju da je vaš mobilni telefon Android, preuzećete Google Wallet aplikaciju sa Google Play Store-a i odabrati ‘Add to wallet’ opciju i dodati karticu ručnim unosom ili slikanjem.
To je sve – vaša kartica je postala digitalna, a vaš mobilni novčanik je spreman za korišćenje!

Kako se potvrđuje plaćanje mobilnim novčanikom?

U zavisnosti od toga koji mobilni novčanik koristite, razlikuje se i način na koji se potvrđuje plaćanje.

Kod Apple Pay novčanika plaćanja možete obaviti samo nakon što biometrijski otključate telefon (prepoznavanjem lica ili skeniranjem otiska prsta).

Kod Google Pay novčanika proces može izgledati nešto drugačije. Kada plaćate iznos do 4.000 dinara, dovoljno je samo da osvetlite ekran telefona, a posle tri takva plaćanja mobilni novčanik će zatražiti biometrijsku potvrdu ili ukucavanje šifre. Za plaćanja iznad 4.000 dinara novčanik mora prethodno da se otključa, na jedan od dva već spomenuta načina.

Koliko je ovaj način plaćanja siguran?

Svima su nam važne privatnost i sigurnost, pa je logično da se zapitamo koliko je plaćanje mobilnim novčanicima sigurno. Plaćanje mobilnim novčanicima podrazumeva sve sigurnosne standarde – broj kartice se ne čuva, niti razmenjuje sa trgovcem i umesto njega se koristi šifriran jedinstveni broj, koji je sačuvan u sigurnom elementu na sertifikovanom čipu uređaja. Tako su vaš podaci bezbedni.

Kada je znanje na vašoj strani, iskustvo plaćanja postaje mnogo komfornije. Mobilni novčanici upravo nude takav doživljaj.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Promo

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike