Životno osiguranje sve popularnije

20.02.2023

08:00

0

Autor: 24sedam

Svest se kod naših građana polako menja, pa je i sve veća potražnja za polisama osiguranja, koje nam rešavaju neplanirane situacije i probleme

Životno osiguranje sve popularnije
Duško Jovanović - Copyright UOS

Besmisleno je unapred se plašiti nečega, posebno da će nam se nešto loše dogoditi. Mnogi psiholozi ili stručnjaci različitih profila složiće se sa tom konstatacijom. Slično razmišljaju i oni koji se bave osiguranjem, s tim što kao rešenje nude konstatno upravljanje rizikom ili rizicima sa kojima se svakodnevno srećemo. Time će šteta koju eventualno možemo da pretrpimo biti znatno manja, a kompletan rizik prebačen na profesionalce koji rade u osiguravajućim društvima. 

Svest se kod naših građana polako menja, pa je i sve veća potražnja za polisama osiguranja, koje nam rešavaju neplanirane situacije i probleme. Generalni sekretar Udruženja osiguravača Srbije Duško Jovanović ističe da najviši rast ostvaruju polise imovinskog i dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja, jer obezbeđuju ekonomsku odn. zdravstvenu sigurnost. Očekuje nastavak tog trenda, ali i veću potražnju za polisama životnog osiguranja, posebno zbog evidentnog rasta kamata na finansijskom tržištu.  

Da li je i koliko tradicionalni model životnog osiguranja održiv u savremenim uslovima? 

Garancije u dugoročnim ugovorima životnih osiguranja mogu biti rizične. Jer, prvo smo imali pad kamata na tržištu koje su izložile riziku osiguravače koji nisu imali gde da plasiraju sredstva tehničkih rezervi životnih osiguranja zaključenih po značajno višim kamatnim stopama. Zatim, skok smrtnosti usled pandemije koji je izazvao značajne gubitke u životnim osiguranjima. Sada imamo rast kamatnih stopa na tržištu, koje prete da dovedu do povećanog otkupa postojećih polisa životnog osiguranja, zaključenih po nižim stopama. Zbog svega toga, tendencija u Evropi i regionu je da se prelazi na koncept opreznijeg tarifiranja, bez garancija u delu kamatne stope. 

Kako će rast kamatnih stopa uticati na prodaju životnog osiguranja? 

Ako bi rast kamata na tržištu bio ispraćen povećanjem tehničke kamatne stope kod životnog osiguranja, to bi moglo da povrati interesovanje za polise sa štednom komponentom. Pitanje je koliko će osiguravači posle negativnog iskustva imati hrabrosti da uđu u proces povećanja. Smatram da treba biti oprezan i konzervativan u tom delu, s obzirom na to da se radi o dugoročnim ugovorima, a da ne možemo po visini kamate da pratimo banke. U našem fokusu treba da ostane osiguranje i zaštita u slučaju nastupanja osiguranog slučaja.

Mnogi osiguravači smatraju da kod prodaje životnog osiguranja na drugačiji način treba definisati odnos sa bankama. U kom smislu?

Ispostavilo se da je jedan od najvećih problema to što u ugovorima klijenata sa bankama nema medicinske kontrole prilikom prijema rizika. To je dovelo do toga da se u životno osiguranje neretko uključuju lica narušenog zdravlja. Da bi se to ispravilo i obezbedio stabilan poslovni odnos sa bankama, potrebno je da se tarifiranje vrši uz doplate za sigurnost uz ugovaranje učešća banke u raspodeli dobiti ako se ostvari, uvođenje karence od 60 do 90 dana i uvođenje minimalnog seta isključenja. 

Budućnost životnog osiguranja u uslovima rasta kamata biće jedna od tema predstojećeg Kopaonik Business Foruma i panela o osiguranju. Organizator panela je upravo Udruženje osiguravača Srbije. Osim o životnom osiguranju, razgovaraće se i polisama osiguranja od katastrofalnih rizika, koje bi trebalo da nas zaštite od posledica zemljotresa, poplava ili sličnih katastrofa. Učesnici panela su predsednici Izvršnih odbora Dunav osiguranja, Generali osiguranja i Wiener Stadtische osiguranja Ivana Soković, Dragan Filipović i Zoran Blagojević. Moderator je profesorka Pravnog fakulteta u Beogradu Nataša Petrović Tomić. Specijalni gost panela o osiguranju na Kopaonik Business Forumu biće glumac, zvezda filma “Toma” Milan Marić. 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Promo

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike