Raste poverenje u osiguranje

22.02.2023

08:00

0

Ponovo je aktuelno pitanje obaveznog osiguranja od katarastrofalnih rizika, u koje spadaju zemljotres i poplave.

Raste poverenje u osiguranje
Copyright Promo

Statistika pokazuje da su i naši građani sve više zainteresovani za kupovinu polisa osiguranja, a najverovatniji uzrok je pandemijska kriza. Naime, građani postaju svesniji činjenice da im je osiguranje siguran partner. Najveći rast premije registruje se kod imovinskih osiguranja, dobrovoljnog zdravstvenog i osiguranja od odgovornosti zbog upotrebe motornih vozila

- Očekujem da ti trendovi budu nastavljeni i u ovoj godini, kaže generalni sekretar Udruženja osiguravača Srbije Duško Jovanović. Inače, čitavu deceniju za nama obeležili su stabilan rast i razvoj industrije osiguranja. Svi ključni pokazatelji poslovanja delatnosti osiguranja kreću se uzlaznom putanjom, a glavni pokazatelji stanja na tržištu osiguranja su skoro duplirani. I pored globalne neizvesnosti, i 2022. godinu obeležila je stabilnost sektora. Iza nas je složena godina, ali su osiguravači uprkos brojnim poteškoćama uspeli da obezbede stabilnost poslovanja i zadrže visok nivo sigurnosti i garancija za sve korisnike. Sve to zahvaljujući snažnim finansijskim kapacitetima, akumuliranom iskustvu i stručnom kadru.

I profesorka Pravnog fakulteta u Beogradu, Nataša Petrović Tomić, slaže se sa ocenom da je osiguranje stabilno i da se po tome izdvaja u okviru finansijskog sektora.

- Klijenti su stekli određeni stepen poverenja da će osiguranje delovati kada je najpotrebnije. Ljudima je u krizi potrebna normalnost, a ima li proizvoda koji može pružiti bolju kompenzaciju od osiguranja?! Štaviše, neki oblici životnog osiguranja – poput štednih ili mešovitih osiguranja - vaskrsnuli su, što je direktna posledica trenda rasta kamatnih stopa i pooštravanja monetarnih uslova. Moje je predviđanje da će globalne turbulencije stvoriti nove prilike za osiguravače, posebno u pogledu polisa koje pokrivaju prekid poslovanja. Za očekivati je i povećanu potražnju za polisama odgovornosti, ali i klasičnim polisama osiguranja imovine i dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja.

Izazova, dakle, ima, ali to su prilike da se unapredi poslovanje i da se ispliva u prvi plan. Najzad, kaže profesorka Petrović Tomić, najvažnije za dalja pozitivna kretanja na tržištu osiguranja je poverenje. Jer, nije važno kroz šta prolazimo ako znamo na koga možemo da se oslonimo.

Do kakvih promena na tržištu osiguranja u Srbiji je došlo zbog inflacije?

- Izdvojio bih dve stvari, iza kojih stoji uticaj globalne inflacije, kaže generalni sekretar UOS. To je pomenuto povećano interesovanje građana za osiguranje, ali, možda još veći uticaj imamo kroz tendenciju rasta šteta. Primera radi, oko 60% prikupljene premije u 2021. godini, a koja je premašila milijardu evra, isplatili smo u prethodnoj godini oštećenim građanima kroz u prethodnoj godini kroz štete. Porast šteta evidentiran je kod dobrovoljnog zdravstvenog, osiguranja motornih vozila i osiguranja od autoodgovornosti, kao i kod imovinskih osiguranja.

Uskoro nas očekuje Biznis forum na Kopaoniku. Koja tema će biti zastupljena na panelu UOS-a?

- Udruženje osiguravača je tradicionalni sponzor Foruma i organizator panela o osiguranju. Neizostavna tema biće posledice zemljotresa u Turskoj i Siriji i mogućnost da se zaštitimo od takvih, katastrofalnih posledica, kroz polisu osiguranja. Drugim rečima, ponovo je aktuelno pitanje obaveznog osiguranja od katarastrofalnih rizika, u koje spadaju zemljotres i poplave. Pričaćemo i o budućnosti životnog osiguranja, s obzirom na evidentiran rast kamata na finansijskom tržištu. Na panelu koji Udruženje organizuje, učestvovaće predsednici IO Dunava, Generalija i Wiener Stadtische osiguranja, Ivana Soković, Dragan Filipović i Zoran Blagojević. Moderator će biti profesorka Pravnog fakulteta Nataša Petrović Tomić, a specijalni gost glumac, zvezda filma „Toma“ Milan Marić.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Promo

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike