Prioritet razvoja eUprave: Uskoro elektronsko plaćanje svih javnih usluga

29.09.2020

13:25

0

Od strateškog značaja je i završetak Centralnog registra stanovništva i izrada Metaregistra

Prioritet razvoja eUprave: Uskoro elektronsko plaćanje svih javnih usluga
Copyright by William Iven from Pixabay

Ukidanje uplatnica i omogućavanje elektronskog plaćanja svih javnih usluga, dostava dokumenta u eSanduče i elektronska razmena faktura biće prioriteti Saveza za eUpravu u NALED-u u naredne dve godine, koji će se naći na stolu nove Vlade.

Predsednik Saveza i direktor kompanije OSA računarski inženjering Željko Tomić rekao je da je pre dve godine rad Saveza započeo ukidanjem obaveze upotrebe pečata za privredu. Potom je usledilo jedno od najvećih postignuća, usvajanje Zakona o arhivskoj građi i arhivskoj delatnosti, koji privredu oslobađa milionskih troškova zakupa magacina i čuvanja dokumentacije na papiru i omogućava da je digitalizuju i arhiviraju elektronski.

Sastanak Saveza za eUpravu u NALED-u; Promo/NALED

– Naš fokus u narednom periodu biće realizacija veoma važnih infrastrukturnih projekata koji će dovesti do bržeg razvoja eUprave u Srbiji, a to su: završetak Državnog data centra u Kragujevcu, povezivanje lokalnih samouprava na jedinstvenu informacionu-komunikacionu mrežu eUprave i uspostavljanje ePisarnice i eArhive, kako bi se u potpunosti digitalizovao rad javne uprave tj. kako bi se omogućili prijem, izrada i čuvanje elektronskih dokumenata – istakao je Mihailo Jovanović, direktor Kancelarije za IT i eUpravu.

Prema njegovim rečima, od strateškog značaja je i završetak Centralnog registra stanovništva i izrada Metaregistra, kao i jačanje informacione bezbednosti i obuka službenika za rad u digitalnom okruženju. On je dodao da će Kancelarija do 2022. nastojati da uspostavi novih 300 usluga eUprave ili mUprave, koje će redovno koristiti najmanje milion i po građana i privrednika, čime će se izbeći odlasci na šaltere i podnošenje papirne dokumentacije.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike