Bežanija iz BUSD: Bajnensov novčić izgubio milijarde dolara

17.02.2023

08:44

0

Autor: 24sedam

Investitori povlače velike količine novca iz Bajnensovog stejblkoina BUSD zbog zabrane rudarenja ove valute „vezane“ za američki dolar

Bežanija iz BUSD: Bajnensov novčić  izgubio milijarde dolara
Ilustracija - Copyright Pixabay

Osnivač i generalni direktor „Bajnensa“, najveće kriptoberze na svetu, objavio je na tviteru da je iz stejblkoina bajnens USD (BUSD) otišlo 2,5 milijarde dolara. Većina tog novca otišla je verovatno u konkurentsku kriptovalutu teter, čija kapitalizacija je povećana za dve milijarde dolara.

Obe valute su „stejblkoina“, kriptovalute kojima određenu stabilnost daje direktan veza sa nekom drugom, klasičnom (nedigitalnom) imovinom. Kod BUSD to je američki dolar, i za njega izdavači garantuju da će svaki koin biti zamenjen za dolar, u bilo koje vreme.

Upravo ta direktna veza je sada i problem, jer početkom ove nedelje njujorški finansijski regulator, NYDFS, zabranio je jednoj „rudarskoj“ kompaniji, „Paksos“ (Paxos), da „rudari“ stejblkoin, vršeći dodatni pritiska na sektor digitalnih valuta. „Paksosu“ je naloženo da izdate tokene registruje kao hartije od vrednosti.

Firma je najavila da će prestati da izdaje token 21. februara a da će one koji su već izdati „pokrivati“ dolarom, kao i dosad. Do februara naredne godine, vlasnici te digitalne valute imaće opciju da dobiju dolare ili da BUSD zamene za drugi stejblkoin – Paxdollar.

Screenshot: Coinmarketcap
Pad količine BUSD na tržištu u nedelju dana

 

Firma nije navela zašto joj je naloženo da prestaje da izdaje BUSD, ali je rekla da će „okončati svoju vezu“ sa „Bajnensom“, prenosi CNN. Iz NYDFS su samo napomenuli da ima „nekoliko nerešenih pitanja odnosa „Paksosa“ i „Bajnensa“.

BUSD je jedan od najpopularnijih stejblkoina, sa kapitalizacijom od 13,7 milijardi dolara, a do pre nekoliko dana bila je i gotovo tri milijardi veća.

U izjavi CNN, „Bajnens“ je naglasio da i pored toga što je njihov ime u nazivu tokena, on je u potpunosti imovina „Paksosa“ a da su oni samo dali da se koristi ime njihovog brenda.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike