Geodetski zavod optužuje notare: Pokradeni smo, nelegalno izdaju list nepokretnosti!

03.10.2020

08:06 >> 08:24

0

Republički geodetski zavod (RGZ) ustvrdio je da Javnobeležnička komora (JKS) građanima nelegalno izdaje svoj list nepokretnosti

Geodetski zavod optužuje notare: Pokradeni smo, nelegalno izdaju list nepokretnosti!
Copyright Profimedia

Izdavanjem lista nepokretnosti notari ugrožavaju rad RGZ-a, tvrde iz ove državne institucije. iz Kommore beležnika odgovaraju da beležnici to rade u skladu sa Uredbom Vlade o uslovima izdavanja izvoda iz lista nepokretnosti i lista voda u „jedinoj mogućoj formi“.

RGZ tvrdi da se list nepokretnosti koji izdaju javni beležnici, izdaje na način koji stvara utisak da se radi o potpuno novom dokumentu, jer se na prvoj strani tog dokumenta nalaze se obeležja i simboli Ministarstva pravde, a ne RGZ u čijoj je nadležnosti, kao i da su podaci iz tog lista predstavljeni su u formi koja podseća na stari izgled zemljišno-knjižnog izvoda.

Takođe tvrdi da je takav dokument javnih beležnika u potpunoj suprotnosti za zakonom, te da predstavlja „direktnu krađu proizvoda RGZ-a“.

Javnobeležnička komora je sa druge strane ukazala da prema pomenutoj uredbi Vlade Srbije, javni beležnik izvod izdaje tako što putem aplikacije koju obezbeđuje Ministarstvo pravde, preuzima podatke iz centralnog registra katastra nepokretnosti i odštampani istovetni vizuelni prikaz tih podataka, koji sadrži označenje datuma ažurnosti tih podataka, overava svojeručnim potpisom i pečatom.

– Ova Uredba stupila je na snagu 7. jula 2020. godine i u njoj su jasno definisani uslovi po kojima, javni beležnik može po zahtevu da izdaje građanima papirne izvode iz lista nepokretnosti – navodi se u saopštenju JKS.

Ukazuje se da građanima, inače, papirni izvod iz lista nepokretnosti nije potreban za bilo koji pravni posao u vezi sa prometom nekretnina koji obavljaju kod javnih beležnika, pošto beležnici proveravaju status određene nekretnine, što im je službena obaveza, uvidom u elektronsku bazu podataka preko Pravosudnog informacionog sistema (PIS).

Ovi izvodi se, međutim, kod javnih beležnika izdaju samo kada ih građani traže radi nekog drugog posla koji ne može da bude obavljen kod beležnika.

Profimedia

Javni beležnici, u tim situacijama, izdaju izvod isključivo u skladu sa Zakonom o postupku upisa u katastar nepokretnosti i vodova i pratećom Uredbom Vlade Srbije o uslovima izdavanja izvoda iz lista nepokretnosti i lista voda, navodi se u saopštenju JKS.

Nastavljen “rat” geodeta i notara

Ovim prepucavanjem nastavljen je sukob na liniji Geodetski zavod – notari. Krajem septembra RGZ je „savetovao građane“, a opomenuo notare, da građani nisu dužni da pribavljaju izvode iz lista nepokretnosti kako bi ostvarili svoja prava kod javnih beležnika, geodetskih organizacija, institucija socijalne i zdravstvene zaštite, javnih službi za priključenje komunalne infrastrukture, registraciji gazdinstava, upozorio je Republički geodetski zavod (RGZ).

Iz RGZ su tada podsetili da je svim državnim institucijama, profesionalnim korisnicima i javnim beležnicima omogućio direktan i besplatan uvid u podatke katastra nepokretnosti i pozvao ih da koriste te podatke.

U saopštenju RGZ je ustvrdio da javni beležnici i druge institucije u kojima građani ostvaruju svoja prava, ne koriste pomenute mogućnosti koje su im dostupne od 7. jula ove godine kad je počela primena Uredbe o uslovima za izdavanje izvoda iz lista nepokretnosti i lista voda iz Geodetsko katastarskog informacionog sistema.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike