Kuna odlazi u istoriju: Zamena za evre do kraja godine

14.01.2023

11:16

0

Autor: 24sedam

U ponoć ističe rok do kada građani Hrvatske mogu da plaćaju u odlazećoj nacionalnoj valuti – kuni

Kuna odlazi u istoriju: Zamena za evre do kraja godine
Kuna i evro/Ilustracija - Copyright Profimedia

Više od 500 miliona novčanica i oko 5.200 tona kovanica hrvatske valute kune otpremaju se u mašine za rezanje i topljenje, jer je ova zemlja od 1. januara ušla u evrozonu i prihvatila njenu valutu.

Iako se kune povlače se iz opticaja i od ponoći više neće biti egalno srdstvo plaćanja,  građani će moći da ih menjaju za evre do kraja godine bez naknade i po fiksnom kursu od 7,53450 u poslovnim bankama i poslovnicama Fine i Hrvatske pošte, piše „Jutarnji list“.

Naknada će se plaćati samo u slučaju da se u jednoj transakciji menja više od 100 novčanica i 100 kovanica, navodi hrvatski list.

Od 1. januara 2024. posao zamene valuta preuzeće Hrvatska narodna banka, gde će novčanice kune moći će da se zamene za evre bez vremenskog ograničenja a kovanice do 31. decembra 2025. godine.

Do 31. decembra ove godine građani će moći da prate cene proizvoda i usluga u obe valute, budući da zakon obavezuje sve poslovne subjekte da cene u evrima ističu većim, a u kunama manjim brojkama, zbog lakšeg privikavanja na nove iznose i praćenja da li su trgovci prilikom konverzije poštovali zakonske odredbe ili iskoristili priliku da zarade ekstraproifit povećanjem cena u novoj valuti.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike