Novi najviši nivo deviznih rezervi Srbije - 17,27 milijardi evra

12.12.2022

10:03

0

Autor: 24sedam

U toku novembra bruto devizne rezerve povećane su za 396 miliona evra, saopštila je NBS

Novi najviši nivo deviznih rezervi Srbije - 17,27 milijardi evra
Ilustracija - Copyright Profimedia

Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije na kraju novembra iznosile su 17.267,3 miliona evra, što je novi najviši nivo krajem meseca od kada se prate podaci. U toku novembra bruto devizne rezerve povećane su za 396 miliona evra, saopštila je NBS.

Na ovom nivou deviznih rezervi obezbeđuje se pokrivenost novčane mase M1 od 151 odsto i pet meseci uvoza robe i usluga, što je skoro dvostruko više od standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama.

Rezultat aktivnosti NBS

Neto devizne rezerve (devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) na kraju novembra iznosile su 14.215,8 miliona evra i u odnosu na kraj prethodnog meseca bile su više za 297,4  miliona evra.

Povećanje deviznih rezervi prvenstveno je rezultat aktivnosti Narodne banke Srbije na domaćem deviznom tržištu (priliv po osnovu kupovine deviza u iznosu od 410 miliona evra). Na povećanje deviznih rezervi u novembru dodatno su uticali neto prilivi po osnovu devizne obavezne rezerve banaka, upravljanja deviznim rezervama, donacija i po drugim osnovima (u ukupnom  iznosu od 169,2 miliona evra).

Navedeni prilivi bili su više nego dovoljni da pokriju neto odlive radi izmirenja deviznih obaveza države po osnovu kredita i hartija od vrednosti u neto iznosu od 88,6 miliona evra, kao i po drugim osnovima (ukupno  33,2 miliona evra). Efekat tržišnih faktora bio je negativan u neto iznosu od 61,4 miliona evra i u najvećoj meri rezultat je slabljenja dolara prema evru na međunarodnom tržištu za oko četiri odsto.

Dinar ojačao 0,2 odsto

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u novembru iznosio je 887,6 miliona evra i bio je za 96,9 miliona evra veći nego u prethodnom mesecu. U prvih 11 meseci ove godine, u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 8.778,5 miliona evra.

Vrednost dinara prema evru u novembru gotovo je nepromenjena, dok je od početka godine dinar nominalno ojačao prema evru za 0,2 odsto. NBS je na međubankarskom deviznom tržištu u novembru kupila 350 miliona evra, dok je od početka godine neto kupila 450 miliona evra, radi održavanja relativne stabilnosti kursa dinara prema evru.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike