Duško Jovanović: Pandemija pokazala značaj dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja

26.12.2022

08:00

0

Autor: 24sedam

Generalni sekretar Udruženja osiguravača Srbije Duško Jovanović kaže da je Narodna banka, kao regulator, na vreme prepoznala rizike koje donosi pandemija

Duško Jovanović: Pandemija pokazala značaj dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja
Duško Jovanović - Copyright Foto: Promo

Osiguravajuća društva u Srbiji su još na početku pandemije uspela da se brzo i efikasno prilagode poslovanju u novim, značajno izmenjenim uslovima i da nastave sa rastom. To je uticalo i na efikasnije funkcionisanje osiguravača i pored pandemijske krize kakvu nismo imali prethodnih 100 godina. Generalni sekretar Udruženja osiguravača Srbije Duško Jovanović kaže da je Narodna banka, kao regulator, na vreme prepoznala rizike koje donosi pandemija i preduzela adekvatne mere za očuvanje cenovne i finansijske stabilnosti, samim tim i sektora osiguranja. Sa druge strane, porasla je potreba, ali i svest ljudi da treba da budu osigurani.

* Koje vrste osiguranja su trenutno najtraženije?

- Od početka pandemije najviše se kupuju polise dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja, čija je prodaja porasla za skoro 40 posto. Glavni razlog je pandemija, jer su se državne zdravstvene ustanove uglavnom brinule o obolelima od korone. Svi ostali imali su problem da sebi obezbede pravovremeno lečenje, što se rešava ovom polisom. Procenjuje se da najmanje 200.000 građana Srbije koristi usluge dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja. Raste i prodaja imovinskog osiguranja.

* Kakve su promene nastale u sektoru osiguranja pod uticajem pandemije?

- Gotovo preko noći uvedeno je onlajn poslovanje i internet prodaja. Pored video procene štete na automobilima, klijentima je sada omogućeno onlajn savetovanje i ugovaranje polisa životnog osiguranja, a dostupna je i aplikacija za video procenu štete u poljoprivredi. U polisu putnog zdravstvenog uveden je rizik od kovida, kreirani su paketi zdravstvenog osiguranja namenjeni tretmanu kovid pacijenata, kao i pokriće usluga asistencije koje oboleli ne može samostalno da realizuje. Kriza je pokazala i da nema uspeha bez prilagođavanja potrebama pojedinca. Osiguravači su to na vreme shvatili i brzom adaptacijom na nove uslove poslovanja i nove potrebe, pokazali fleksibilnost čime je učvršćeno poverenje kod građana. Otuda i rast u kriznim godinama i postepeno menjanje stava građana u pozitivnom smeru.

Promo/Dunav osiguranje
 

Kažete da najviše raste prodaja dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja. Od čega zavisi cena?

- Premija osiguranja zavisi pre svega od vrste proizvoda osiguranja, širine pokrića, načina ugovaranja i dr. Na cenu utiče i to da li smo se opredelili za proizvod koji pokriva troškove lečenja ili proizvod koji se odnosi na teže bolesti. Nije ista cena za polise kojima se pokriva jedna teža bolest ili čitava grupa, da li smo zaključili proizvod koji pokriva samo troškove vanbolničkog i bolničkog lečenja ili smo ugovorili proširenje pokrića na stomatologa, oftalmologa, fizijatra i dr. Ilustracije radi, dobrovoljno zdravstveno osiguranje koje pokriva teže bolesti može se ugovoriti već po stopi od nekoliko promila od izabrane osigurane sume. Proizvod koji se odnosi na troškove lečenja može se zaključiti po ceni od 10 evra mesečno, ako je reč o mladom licu i relativno niskoj osiguranoj sumi. Konačno, cena zavisi I od toga da li je proizvod kolektivni ili individualni.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike