SAD kaznile kralja nikla, Rosbanka „zabranila“ dolar i evro

16.12.2022

10:45

0

Ruska „Rosbanka“ je obustavila operacije u američkim dolarima, evrima i emiratskim dirhamima nakon što su SAD uvele sankcije banci i njenom vlasniku Vladimiru Potanjinu

SAD kaznile kralja nikla, Rosbanka „zabranila“ dolar i evro
Vladimir Potanjin, vlasnik Nordnikla i Rosbanke - Copyright Screenshot: Yuotube/Fond Potanina

Sjedinjene Države su u četvrtak sankcionisale Vladimira Potanjina (61), njegovu holding kompaniju „Interros“, „Rosbanku“ i članove njegove porodice.

Rudarski gigant „Nornikl“, u kojem je Potanjin najveći akcionar, ne pominje se u saopštenju Vašingtona, prenosi Rojters.

Holding „Interros“ poseduje 36 posto vlasničkog udela u „Norniklu“, najvećem svetskom proizvođaču paladijuma i rafinisanog nikla.

„Rosbanka“ je u rubrici pitanja i odgovori na svojoj veb stranici potvrdila izvesna ograničenja u servisiranju klijenata.

- U aktuelnom okruženju, suspendovali smo operacije u američkim dolarima, evrima i dirhamima, ili onima koje uključuju jurisdikcije SAD i EU, jer trenutno ne možemo da nudimo transfere koji nam omogućavaju da garantujemo da strane korespondentske banke neće blokirati sredstva klijenata - saopštila je „Rosbanka“.

Banka je navela da klijenti i dalje imaju pun pristup svojim finansijama, ali da su ograničene njene mogućnosti da garantuje izvršenje plaćanja preko korespondentnih računa u Velikoj Britaniji, upozorivši da bi tamošnje aktivnosti klijenata mogle da postanu nedostupne.

Britanija je još 29. juna uvela sankcije prema Potanjinu.

Američko Ministarstvo finansija je saopštilo da je njen jučerašnji potez, kao deo paketa usmerenog na sektor finansijskih usluga Rusije, dalji korak u produbljivanju izolovanja Rusije iz globalnih tržišta kako bi se Moskvi otežalo da finansira vojnu operaciju u Ukrajini.

Potanjinov „Interros“ je u maju zaključio ugovor o kupovini „Rosbanke“ od francuskog „Sosijete ženerala“, pri čemu je neto prihod francuske banke pretrpeo udarac od 3,2 milijarde evra, napominje Rojters.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike