Građani Srbije sve više žele da budu osigurani

18.12.2022

08:00

0

Cilj Udruženja osiguravača Srbije da što pre dođemo do nivoa na kojem građani neće pitati da li im je osiguranje potrebno

Građani Srbije sve više žele da budu osigurani
generalni sekretar Udruženja osiguravača Srbije Duško Jovanović - Copyright Promo/ Udruženje osiguravača Srbije

2022. godina bila je složena za osiguravajuća društva, ali su svi saglasni u oceni da su, uprkos brojnim poteškoćama, osiguravači uspeli da obezbede stabilnost poslovanja i zadrže visok nivo sigurnosti i garancija za sve korisnike. Sve to zahvaljujući snažnim finansijskim kapacitetima, akumuliranom iskustvu i stručnom kadru, ističe generalni sekretar Udruženja osiguravača Srbije Duško Jovanović. 

Šta je obeležilo ovu godinu? 

Bez sumnje, to su rast šteta i povećano interesovanje građana za kupovinu polisa. Rast šteta uzrokovan je uticajem globalne inflacije, ali smo oko 60% od više od milijardu evra, koliko je iznosila premije u prošloj godini, vratili građanima isplaćujući štete. Kroz obračune na kraju godine, očekujem rast rezervisanih šteta, što će dodatno podići isplate po ugovorima osiguranja. Porast šteta evidentiran je kod dobrovoljnog zdravstvenog, osiguranja motornih vozila i osiguranja od autoodgovornosti, kao i kod imovinskih osiguranja.

Koji je uzrok povećanog interesovanja građana da budu osigurani?

Krize poput aktuelne pandemijske, na razvijenim tržištima su uvek dovodile do rasta prodaje osiguranja, a sada je i kod nas vidljiva ta promena. Građani bolje shvataju važnost osiguranja i postaju svesniji činjenice da im je osiguranje siguran partner. Otuda i veće interesovanje za kupovinu polisa. Najveći rast premije registrujemo kod imovinskih osiguranja, dobrovoljnog zdravstvenog i osiguranja od odgovornosti zbog upotrebe motornih vozila i očekujem da ti trendovi budu nastavljeni. 

Da li je realan rast i u drugim segmetnima osiguranja i kojim? 

Polise koje smo pomenuli, a koje ostvaruju najviši rast, postale su važnije nego ikada, jer obezbeđuju ekonomsku i zdravstvenu sigurnost. Očekujem da se takav trend nastavi, ali i pojačanu tražnju za životnim osiguranjem, jer i te polise postaju sve atraktivnije.

Jovanović dodaje i da je cilj Udruženja osiguravača Srbije da što pre dođemo do nivoa na kojem građani neće pitati da li im je osiguranje potrebno, već čiju polisu da kupe. 

Bonus video 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Promo

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike